Rechtszaak donorkinderen voortgezet

spermabankrechtszaak2504217deel2.jpg

De rechtszaak die families met donorkinderen hadden aangespannen vanwege misstanden in de spermakliniek Bijdorp in Barendrecht wordt ondanks het overlijden van oud-directeur Jan Karbaat voortgezet.

Ze willen willen onder meer opheldering over geruchten dat Karbaat zelf donor is geweest. Enkele donormoeders vinden dat hun kinderen grote uiterlijke gelijkenissen met de man vertonen.Bekijk ook: DNA-tests

DNA vergelijken

De families worden bijgestaan door Defence for Children, Stichting Donorkind en advocaat Tim Bueters. Een woordvoerder laat dinsdag weten dat ze ondanks het overlijden van Karbaat deze maand nog mogelijkheden zien om zijn DNA te vergelijken met dat van zijn vermeende donorkinderen. Ook een schadeclaim is volgens de organisaties nog niet van de baan.

Kliniek sluiten

De donorkinderen en hun ouders hadden de oud-directeur van de spermakliniek aansprakelijk gesteld voor onzorgvuldig handelen. In 2009 moest de kliniek sluiten op last van de inspectiedienst IGZ omdat de dossiers niet op orde waren. Vorig jaar werd duidelijk dat donorgegevens mogelijk niet correct zijn.

'Aandacht vragen voor de moeilijke situatie'

Defence for Children laat weten te begrijpen dat het voortzetten van de procedure belastend is voor de nabestaanden van Karbaat. 'Tegelijkertijd willen wij ook aandacht vragen voor de moeilijke situatie van de groep donorkinderen en hun families die in voortdurende onzekerheid moeten leven over hun afstamming. Wij hopen dat er een zorgvuldige en passende oplossing voor deze ingewikkelde situatie kan worden gevonden.'

Bron: ANP