Artiesten cancelen Sweetlake Festival, gedupeerden willen geld terug
Koop je kaarten voor een zomers festival, komt een deel van de grote artiesten niet opdagen. Het overkwam bezoekers van het Sweetlake Festival in Zoetermeer. Fons haalde verhaal bij de organisatie: waarom krijgen bezoekers geen compensatie? Advocaten die Radar sprak, vinden dat gedupeerden daar recht op hebben.
The Partysquad en Afro Bros
Het festival, dat op 22 juni 2024 plaatsvond, adverteerde met relatief bekende Nederlandse artiesten. Denk aan The Partysquad en Afro Bros. Maar die annuleerden op de dag zelf hun optreden omdat afspraken niet werden nagekomen. Zo zou een deel van de artiesten niet op tijd zijn betaald.
Gedupeerde Riëlle van der Meijden nam na het festival contact met ons op. Sinds het overlijden van haar opa en oma, heeft zij een jaarlijkse neven- en nichtendag. Ze bezoeken festivals en gaan normaliter tot in de vroege uurtjes door. Sweetlake Festival verlieten zij echter voordat het donker werd.
Riëlle heeft achteraf contact gezocht met de organisatie, maar kreeg geen gehoor. Ze wil het liefst een passende oplossing, maar vreest dat dit niet kan omdat in de voorwaarden staat dat het programma gewijzigd mag worden.
Juridisch onhoudbaar
Dit is juridisch onhoudbaar, zegt consumentenrechtenadvocaat Nicolette Heijkant
van Heijkant advocaten tegen Radar. “Een regeltje in de voorwaarden betekent niet dat de organisatie overal maar mee weg kan komen”, zegt ze.
De algemene voorwaarden van een festival mogen volgens haar niet onredelijk bezwarend zijn voor de ‘tegenpartij’. “De organisatie van een festival moet passende maatregelen nemen als veel artiesten afzeggen, zoals het aanbieden van restitutie aan bezoekers.”
Ze vindt dat het gedeeltelijk terugbetalen van kaartjes niet voldoende is als de aard van het festival dermate verandert als bij Sweetlake Festival het geval was.
Belangrijke artiesten
Consumentenrechtenadvocaat Floris van der Weijden van BrandMR sluit zich bij Heijkant aan. “Zulke clausules in algemene voorwaarden kunnen soms als onredelijk bezwarend worden beschouwd, vooral als het om belangrijke artiesten gaat waarvoor veel bezoekers speciaal tickets hebben gekocht. In zo'n geval kan men aanspraak maken op compensatie of zelfs volledige restitutie.”
Hij benadrukt dat bij festivals de situatie anders is dan bij reguliere concerten, omdat bezoekers meestal een ticket kopen voor de ervaring en niet voor een specifieke artiest. “Desondanks, als meerdere belangrijke artiesten afzeggen, kan dit een wezenlijke verandering van het programma betekenen, wat het recht op compensatie versterkt.”
Floris adviseert om als consument een schriftelijke klacht in te dienen en eventueel contact op te nemen met een rechtsbijstandsverzekering of juridische instanties zoals het Juridisch Loket of de Consumentenbond voor verdere stappen. Wel zegt hij dat, aangezien het festival ‘maar’ 30 euro was, een rechtszaak waarschijnlijk niet de moeite waard is.