Festival (deels) afgelast: heb ik recht op geld terug?
Awakenings, Guilty Pleasure, Bospop en Wildeburg: in juli 2023 zijn meerdere festivals last minute afgelast vanwege verwacht noodweer. Hoor jij nu je geld terug te krijgen? En hoe zit het als je naar een meerdaags festival bent gegaan, waarvan 'slechts' één dag is afgeblazen?
Festival gaat niet meer door
Op het moment dat het duidelijk wordt dat een festival helemaal niet doorgaat, is de organisator automatisch ‘in verzuim’. Dit betekent dat hij niet doet wat hij heeft beloofd toen hij je een ticket verkocht. Er moet dan zo snel mogelijk terugbetaald worden.
De organisator van het festival kan je ook een ander aanbod doen, zoals een nieuwe datum van het festival. Maar let op: hier hoef je niet mee akkoord te gaan.
Festival is deels afgelast
Het komt ook voor dat er één dag van een meerdaags festival niet doorgaat, bijvoorbeeld door noodweer. Hoe zit het dan? “In beginsel moet de organisatie compenseren voor het gemiste deel van het ticket”, legt een woordvoerder van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) uit. “Omdat het om overmacht kan gaan, is de organisatie niet gehouden om andere schade te vergoeden, zoals extra hotelkosten of reiskosten.”
Het kan echter ook zo zijn dat deze situatie is uitgesloten in algemene voorwaarden. “Dan is het aan de organisatie om aan te tonen dat zij daarvoor een rechtvaardiging heeft, bijvoorbeeld lage kosten van het ticket.”
Verschillen per verkoopkanaal
Heb je de kaartjes via het officiële verkoopkanaal gekocht? Dan heb je recht op het hele bedrag inclusief de reserveringskosten. Heb je de kaartjes niet bij de officiële verkoper gekocht, maar bijvoorbeeld bij een organisatie die kaartjes doorverkoopt? Dan heb je waarschijnlijk extra betaald voor het kaartje. Vaak krijg je via zo’n verkoper alleen de oorspronkelijke prijs van het kaartje terug.
De line-up is veranderd
Evenementenorganisaties moeten hun uiterste best doen om het evenement zo te laten verlopen als afgesproken, stelt de ACM. Wanneer dit niet mogelijk is, moet de organisatie met een alternatieve oplossing komen. Eventuele wijzigingen in de line-up zijn vaak wel voorbehouden in de algemene voorwaarden.
Als je echt vindt dat het evenement helemaal niet meer is waar je voor betaald hebt, zou je ervoor kunnen kiezen om contact op te nemen met de organisator. Mocht de organisator geen gehoor geven, dan kun je ervoor kiezen om een rechtszaak aan te spannen. Over het algemeen geldt dat veranderingen van een evenement als redelijk of onredelijk kunnen worden beoordeeld. Maar wat is onredelijk? Dat is lastig te bepalen, zei Maryse Oranje, advocaat bij advocaten- en notariskantoor Lexence, eerder tegen Radar.
Evenementenorganisaties maken weleens mee dat een artiest afzegt, omdat hij of zij door persoonlijke omstandigheden niet kan komen. De organisatie komt in dit geval vaak met een alternatieve artiest. In dit geval heb je volgens Oranje meestal geen recht op (gedeeltelijke) restitutie, tenzij het om een hoofdartiest gaat waar de organisatie zelf veel mee heeft geadverteerd.
Ontvang je de gratis Radar-nieuwsbrief al?
Hoe lang mag de organisatie over terugbetaling doen?
Er is geen wettelijke termijn waarop de organisator terug moet betalen. Wanneer je het te lang vindt duren, kun je een brief naar de organisatie schrijven. Het bedrijf heeft dan minimaal veertien dagen de tijd om zonder extra incassokosten terug te betalen.
Als er na het schrijven van de brief nog geen oplossing is, kijk dan of de verkoper is aangesloten bij de Geschillencommissie. Wanneer dit het geval is, kun je met hen contact opnemen om advies te vragen. Is de verkoper niet aangesloten bij de Geschillencommissie? Dan kun je naar de rechter om de betaling af te dwingen. Indien je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kun je deze hierbij inschakelen.
“Maak altijd melding bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM)”, adviseerde advocaat Caspar Janssens eerder in gesprek met Radar. En als je met creditcard hebt betaald, kun je eventueel via de creditcardmaatschappij je geld terug krijgen. “De creditcardmaatschappij zal vaak bewijs van je willen hebben dat je er met het ticketbureau niet bent uitgekomen. Je kunt dan op internet een betwistingsformulier invullen.”