Artsen: verbied roken in auto met kind

roken-kinderen-istock800.jpg

Als het aan de artsen in Nederland ligt, is het binnenkort verboden om te roken in een auto als daar een kind in zit. Het openzetten van de ramen is niet genoeg, zo zegt de landelijke artsenfederatie KNMG vrijdag. Want ook lage concentraties sigarettenrook zijn schadelijk voor kinderen.

Bij mensen die passief meeroken, neemt het risico op longkanker 20 tot 30 procent toe ten opzichte van mensen die niet worden blootgesteld aan tabaksrook, zo stelt de KNMG. Omdat kinderen in ontwikkeling zijn, zijn zij kwetsbaarder voor tabaksrook dan volwassenen. Kinderen die opgroeien in een omgeving waar regelmatig wordt gerookt, hebben meer kans op astma, bronchitis, oorontsteking, hoesten, benauwdheid en hersenvliesontsteking.

Nederland moet daarom wat de artsen betreft het voorbeeld van Engeland volgen. Daar is het vanaf 1 oktober verboden om te roken in een auto met daarin een kind. In een aantal landen, waaronder Australië, Frankrijk, Canada, Zuid-Afrika en sommige staten in de Verenigde Staten, is het al verboden.Eerder deze week pleitten enkele long- en kinderartsen in het AD al voor zo'n verbod, maar het is nu voor het eerst dat de landelijke artsenfederatie KNMG dat ook doet. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt een verbod vooralsnog te ver gaan.

Bron: ANP