School introduceert rokerspasje

roken_meisje_800x628.jpg

Een Gelderse middelbare school wil roken onder jongeren ontmoedigen en heeft rokerspasjes ingevoerd. Leerlingen kunnen zo'n pasje alleen krijgen als ze in de bovenbouw zitten en toestemming hebben van hun ouders.

Het project is dit schooljaar van start gegaan. Een medewerker van het Johannus Fontanus College laat aan Radar weten dat het systeem goed bevalt. 'Veel kinderen leren roken op school. Wij proberen dat zoveel mogelijk te ontmoedigen.' Overigens is het Fontanus College niet de eerste school met rokerspasjes.

Handtekening ouder

Een bovenbouwleerling van het Johannus Fontanus moet een briefje inleveren met een handtekening van een ouder, en betaalt bovendien tien euro. 'Dit bedrag gaat naar een goed doel', aldus de medewerker.

Statussymbool

Tom Voeten van Clear Air Nederland zegt in Omroep Gelderland dat het roken juist opnieuw een statussymbool wordt wanneer het exclusief is. Het Johannus Fontanus College is daar niet zo bang voor. 'We hebben ervoor gezorgd dat het rokersdeel voor iedereen zichtbaar is. Het heeft dus niet iets stiekems en is dan ook niet stoer.'

Opvoeding

Marina van der Wal, opvoedkundige, zegt in Vrouw dat de verantwoordelijkheid vooral bij de ouders moet liggen. Wie zegt 'als ik het verbied, gebeurt het toch' kan zich beter nog eens beraden. Tieners hebben grenzen nodig om ze te overschrijden, maar ook om te ondervinden wat de gevolgen zijn, aldus Van der Wal.

Rijlessen?

Hoe kun je er dan voor zorgen dat je puber niet gaat roken? Veel ouders stellen hun kind rijlessen in het vooruitzicht. Niet zo'n goed plan, vindt Van der Wal. Tieners kunnen niet zoveel met langetermijnplanning. 'Een scholier heeft een planning tot de volgende pauze', zegt ze.

Je kunt je kind beter wijzen op de schadelijke gevolgen van roken. Als je zelf ook rookt, komt je boodschap wel minder geloofwaardig over, zegt Van der Wal.

Bron: Vrouw / Omroep Gelderland / Radar