E-sigaret vergroot kans op echt roken

elektrische_sigaret_vrouw_800x628.jpg

Tieners die elektrische sigaretten roken hebben twee keer zoveel kans om later normale sigaretten te gaan roken dan jongeren die nog nooit een e-sigaret hebben geprobeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Southern California.

Volgens tabaksexpert Nancy Rigotti van het Massachusetts General Hospital biedt het onderzoek het beste bewijs tot nu toe dat het gebruik van de nepsigaret ook daadwerkelijk roken stimuleert.

Extra gevoelig

'Het brein van een adolescent is extra gevoelig om verslaafd te raken aan nicotine', zei Rigotti. De elektrische sigaret bevat vloeibare nicotine die als damp wordt geïnhaleerd. Ongeveer 2 miljoen Amerikaanse jongeren rookten in 2014 elektrische sigaretten, een verdrievoudiging van een jaar eerder.

Waterpijp en sigaren

Voor het onderzoek werden 2500 niet-rokende veertienjarige scholieren in Los Angeles ondervraagd. Van de 220 leerlingen die bij de start van het onderzoek al eens e-sigaretten hadden gerookt, bleken er een jaar later naar verhouding twee keer zoveel echte sigaretten te roken. Onder deze groep waren bovendien drie keer zoveel rokers van waterpijp en vier keer zoveel sigarenrokers.

Bron: ANP