'Kinderen moeten rookvrij opgroeien'

no_smoking_800_01.jpg

Kinderen moeten rookvrij kunnen opgroeien. Dat is het doel van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. De drie organisaties starten daarom maandag een campagne om kinderen vrij van tabaksrook en de verleiding om te gaan roken te laten opgroeien.

Uit onderzoek blijkt dat iedere dag zo'n honderd kinderen in Nederland beginnen met roken, stellen de organisaties. Ruim de helft van hen blijft roken en raakt verslaafd, weten ze. 'Terwijl er in Nederland jaarlijks 20.000 mensen sterven door roken en enkele duizenden door meeroken. Dat zijn er méér dan door drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar.'

Hulp van het publiek

De fondsen hopen op de hulp van het publiek en de politiek om tot een rookvrije generatie te komen. Ze stimuleren diverse initiatieven zoals betere voorlichting en ondersteuning voor jonge ouders in spe en rookvrije schoolpleinen en sportverenigingen.

De Hartstichting, KWF en Longfonds vinden dat ouders de kans moeten krijgen hun zoon of dochter volledig rookvrij te laten opgroeien. Ze stellen dat ouders die hiervoor kiezen, moeten kunnen voorkomen dat hun kinderen telkens worden geconfronteerd met het slechte voorbeeld van rokende mensen en met de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan sigaretten.

Optimale bescherming

Het draagvlak voor een rookvrije generatie is groot, zo bleek uit Motivaction-onderzoek (februari 2015) in opdracht van de drie fondsen. 90 procent van de Nederlandse bevolking vindt het belangrijk dat voorkomen wordt dat kinderen jonger dan 18 jaar starten met roken. Er is volgens het onderzoek ook grote steun (88 procent) voor het idee om kinderen optimaal te beschermen tegen tabaksrook.

Bron: ANP