Attentie: Terug van vakantie? Spoel de kranen door!

kraanwater-vakantie-doorspoelen-04072017-780.jpg

Kom je terug van vakantie? Zet dan even de kranen en douche aan en spoel de wc door, adviseert waterbedrijf Vitens.

Het water heeft namelijk een tijdje stil gestaan in je huis, en dat kan invloed hebben op de kwaliteit van het drinkwater. Zo kunnen er bacteriën zijn gaan groeien en bestaat de kans op een legionellabesmetting.

De legionellabacterie leeft in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater, en gedijt goed in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden. Legionella kan zich in bijvoorbeeld een waterleidingbuis flink vermenigvuldigen.

Om het risico op een legionellabesmetting te verkleinen, kun je de volgende stappen ondernemen:

  1. Trek eerst het toilet door. Je kunt daar het beste mee beginnen, want je spoelt zo in een keer flink wat water door de leidingen, legt een woordvoerder van Vitens uit.
  2. Zet vervolgens alle kranen een minuut aan: laat eerst de warme kraan even lopen en draai vervolgens de koude kraan open. Laat het op lauwe temperatuur goed doorstromen.
  3. Spoel ook de douche door met heet en koud water. Let wel: voorkom dat er verneveling ontstaat. De douchekop kun je onderdompelen in een emmer water terwijl-ie aan staat, of je kunt om de douchekop een washandje doen.

Naast het doorspoelen van de kranen na de vakantie adviseert Vitens bovendien om de temperatuur van warmwaterapparaten met een voorraadvat (denk aan: boilers en sommige combiketels) op minimaal 55 graden af te stemmen.

Legionellabesmetting door inademen verneveling

Besmetting van legionella gebeurt door het inademen van besmette druppeltjes waternevel. Je kunt legionella-griep en een legionella-longonteking (ook wel: de veteranenziekte) krijgen. Een legionellabesmetting kan fataal aflopen.Lees ook: Wat is legionella en hoe voorkom je de ziekte?

Bron: Vitens / Radar