Auto huren op vakantie: welke verzekeringen zijn noodzakelijk en welke overbodig?

Verzekerenhuurauto.jpg

Een huurauto kun je op verschillende manieren verzekeren: WA, casco, allrisk, met een hoog eigen risico of juist een laag eigen risico. Waar moet je voor kiezen? En moet je ingaan op de aanvullende verzekeringen die de verhuurder je bij ophalen nog probeert aan te smeren? Radar belt de ANWB en zoekt het uit. 

Moet je een huurauto verzekeren?

Om maar meteen een misverstand de wereld uit te helpen: je reis- en autoverzekering dekken geen schade aan een huurauto. Hier moet je een losse verzekering voor afsluiten.  “Autoverhuurders zijn verantwoordelijk voor deze verzekering”, legt de woordvoerder van de ANWB uit. “Zij moeten een WA-verzekering aanbieden.” Je moet er wel zelf voor betalen.

WA-verzekering is noodzakelijk

Welke verzekeringen noodzakelijk zijn, hangt volgens de woordvoerder af van het land waarin je de auto huurt. “In alle EU-landen is een WA-verzekering verplicht”, legt zij uit. “Controleer daarom goed of dit al inbegrepen is in de huurprijs.” 

Een WA-verzekering dekt de schade die je aan andermans auto aanricht. Internationaal heet dit vaak Third Party Insurance (TPI) of WAM. Buiten de EU is het van belang om te controleren of de maximale dekking voldoende is. In sommige landen is die namelijk heel erg laag. 

Cascoverzekering is aan te raden

In principe ben je als huurder ook aansprakelijk voor schade aan de gehuurde auto. Dit valt niet onder de WA-verzekering en is daarom niet standaard meeverzekerd. Hiervoor kun je een cascoverzekering afsluiten. 

Internationaal wordt deze verzekering ook wel Collision Damage Waver (CDW) genoemd. Kijk goed in de voorwaarden of je deze verzekering inbegrepen is in de prijs of dat je hem los moet afsluiten. Bekijk ook hoe hoog het eigen risico is en welke schade uitgesloten is. 

Ben je met allrisk echt overal tegen verzekerd?

Het afsluiten van een allriskverzekering betekent volgens de woordvoerder van de ANWB niet dat je ook echt tegen elk risico verzekerd bent. “In Nederland wordt bijvoorbeeld schade die je met opzet veroorzaakt niet vergoed. Kijk dus altijd goed wat er wel en niet verzekerd is, ook als je allrisk boekt.” 

Kijk ook goed of de dekking wezenlijk verschilt van een gewone WA- of cascoverzekering, anders betaal je extra voor geen extra dekking.

Aanvullende verzekeringen: handig of weggegooid geld?

 Verhuurbedrijven bieden een hoop aanvullende verzekeringen aan voor bijvoorbeeld diefstal, ruitschade, schade aan het dak of schade aan de banden. Dit wordt namelijk vaak uitgesloten bij de andere verzekeringen. Kijk daarom goed naar de dekking van je WA-, casco- of allriskverzekering of een aanvullende verzekering handig is. 

Let op eigen risico

Ook over het eigen risico is veel te doen. Verhuurbedrijven hanteren soms enorme bedragen waardoor je bij schade alsnog heel veel geld kwijt bent. “Soms is er de mogelijkheid om je eigen risico af te kopen”, vertelt de woordvoerder van de ANWB. “Als dat een behapbaar bedrag is, doe dat dan. Dat scheelt je mogelijk een hoop stress.” 

Neem je tijd

Tot slot adviseert de woordvoerder om goed je tijd te nemen bij het ophalen van de auto. “Laat je niet gek maken door verhuurders die beweren het hartstikke druk te hebben. Neem goed de tijd om het contract door te lezen en foto’s te maken. Het is belangrijk dat je dit doet op de plek waar je de auto ophaalt.” 

Schrijf je in voor de Radar nieuwsbrief

Al onze reisartikelen in je mailbox? Dat kan via onze nieuwsbrief. Schrijf je hier gratis in.