Auto voor de deur wordt energiecentrale
Accu's van elektrische auto's voor de deur kunnen voortaan worden gebruikt als kleine energiecentrale voor de opslag van zelf opgewekte zonne-energie. Via een slim retoursysteem leveren lokale laadpalen in de straat stroom aan auto's, die op hun beurt weer elektriciteit teruggeven als de wasmachine moet draaien of de magnetron voedsel moet opwarmen.
Op deze manier hoeven er geen nieuwe kabels te worden gelegd om 'overtollige' stroom terug naar een energieleverancier te sturen.
Wereldprimeur
De Utrechtse wijk Lombok beleeft dinsdag de komst van de eerste van twintig zogenoemde retourpalen, die zowel zonnestroom aan elektrische auto's kunnen afgeven als onttrekken voor huishoudelijk of zakelijk gebruik. Netbeheerder Stedin spreekt van een 'wereldprimeur'. De eerste retourpaal wordt om 13.00 uur in gebruik gesteld, voorafgaande aan een conferentie over dit onderwerp.
Nog niet eerder zijn laadpalen gebruikt voor tweerichtingsverkeer en tijdelijke opslag van energie. Het concern General Electric en autofabrikant Nissan zijn onder meer de partners in het beproeven van deze nieuwe laadpaaltechnologie.
Energie tijdelijk opgeslagen
De laadpalen worden gekoppeld aan zonnepanelen op de huizen van bewoners in de wijk Lombok, op daken van bedrijven daar en openbare gebouwen zoals scholen. Die lokaal gewonnen energie wordt tijdelijk opgeslagen in de accu's van elektrische en hybride auto's en daaruit onttrokken als bedrijven en particulieren stroom nodig hebben. 'De pieken in de opslag van zonne-energie en het verbruik worden op die manier afgevlakt', aldus een woordvoerster van Stedin.
Door die extra opslagcapaciteit worden volgens de netbeheerder op den duur miljarden euro's bespaard.
Bron: ANP