background branding

'Energierekening volgend jaar 25 euro omlaag'

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld 25 euro minder kwijt aan hun energierekening. Dit komt doordat netbeheerders volgend jaar minder hoge tarieven voor het transport en de aansluiting van gas en elektriciteit mogen rekenen.

Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt donderdag bekendgemaakt. Volgens de toezichthouder kunnen de netbeheerders mede door de lage rente doelmatiger werken en goedkoper aan kapitaal komen. Ze hebben dus minder geld nodig voor hun taken. De ACM verlaagt hun gezamenlijke inkomsten daarom met wel 260 miljoen euro.

Goedkoper bij alle netbeheerders

Consumenten zullen bij alle netbeheerders goedkoper uit zijn, maar hoeveel de kosten precies omlaag gaan verschilt per bedrijf. De ACM houdt toezicht op de regionale netbeheerders omdat die geen concurrenten hebben.

In elke regio ligt maar één netwerk van stroomkabels en gasleidingen. Het is niet efficiënt om er nog een netwerk naast aan te leggen. De toezichthouder stelt daarom maximale tarieven vast en stimuleert zo netbeheerders hun kabels en leidingen op orde te hebben tegen zo laag mogelijke kosten.

Bron: ANP