Autobezit steeds vanzelfsprekender

autorijden-vrouw312.jpg

Het bezit van een auto is de afgelopen vijftien jaar steeds vanzelfsprekender geworden. De helft van de huishoudens heeft er een voor de deur staan, bijna een kwart van de gezinnen zelfs twee of meer. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Vooral ouderen en vrouwen zijn vaker dan vroeger in het bezit van een rijbewijs en auto. Jongeren hebben juist minder vaak een eigen bolide. Dat komt volgens het CBS doordat zij steeds vaker in de stad wonen, waar fiets en openbaar vervoer goede alternatieven zijn.

8 miljoen personenauto's

Nederlanders reizen gemiddeld 12.000 kilometer per jaar binnen de eigen landsgrenzen. Bijna driekwart daarvan leggen zij met de auto af. Het aantal personenauto's op de weg is sinds 2000 met een kwart toegenomen tot bijna acht miljoen. Het aantal motorfietsen steeg zelfs met 60 procent. Een op de 25 volwassen Nederlanders heeft er een. Ook het aantal brom- en snorfietsen is toegenomen.

Minder vrachtwagens

Er rijden daarentegen minder vrachtwagens rond. Dat komt door de economische crisis en doordat wegtransporteurs steeds meer concurrentie ondervinden vanuit Oost-Europa. Ook de omzet in de vervoersbranche stond daardoor de afgelopen jaren onder druk. Inmiddels is sprake van herstel, maar dat is vooral te danken aan koeriersbedrijven, die profiteren van de groeiende populariteit van webwinkelen.

Bron: ANP