Autokopers lichten mensen op met Rabo-app

csm_rabo-app_24f99b0cd3.jpg

Oplichters gebruiken de app van de Rabobank om mensen te bedotten. Ze leggen via sites als Marktplaats contact om een auto te kopen, doen alsof ze geld overmaken en gaan er zo vandoor met de 'gekochte' auto.

De politie in Flevoland heeft maandag gewaarschuwd voor de praktijk. Het is niet bekend hoe vaak de daders al hebben toegeslagen en waar ze precies actief zijn. Ook is niet duidelijk of ze in vaste groepen rondtrekken en of ze het op een bepaald soort auto's gemunt hebben.

Te laag saldo

De oplichters kunnen de mensen beduvelen, doordat er niet genoeg geld op hun rekening staat. Als het saldo te laag is, zegt de Rabobank-app in de eerste paar minuten na het overmaken dat de transactie in behandeling is. De verkoper krijgt na het zien van die melding het gevoel dat het geld onderweg is en regelt de overschrijving van de auto. De daders nemen het voertuig mee, maar het geld wordt nooit overgemaakt.

De politie raadt mensen aan om altijd contant geld in handen te krijgen. En als een verkoper zelf ook een Rabobank-rekening heeft, zou het aankoopbedrag meteen binnen moeten zijn.

Bron: ANP