Bah, vieze lucht uit je afvoerput? Zo kom je er vanaf

30505179_l_normal_none (1).jpg

Stel je bent onlangs verhuisd, maar in je nieuwe woning hangt al ruim een maand een onaangename rioolgeur. Het overkwam een gebruiker van het Radar-Forum. Radar vertelt hoe je van de geur afkomt en hoe je ervoor zorgt dat het niet meer terugkomt.

Waar komt de geur vandaan?

Allereerst, waar komt die geur vandaan? Een vieze geur uit gootstenen en afvoerputjes kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan de sifon (de zwanenhals is een voorbeeld van een sifon) droog staan waardoor het geen stank meer tegen kan houden. Ook kan het een ophoping van zeep, vet, etensresten en haren zijn. Maar hoe los je dit probleem op?

Spoelen met heet water

Als je last hebt van een vieze ruikend afvoerputje, probeer het dan eerst door te spoelen met heet water. Kijk ondertussen of het water wel goed wegloopt. Als het niet goed wegloopt, is er kans op een verstopping.

Vieze geur door verstopping

Als het water niet goed wegloopt, dan kan er een verstopping zitten. Pak in dat geval de ontstopper erbij. Lukt het niet om daarmee de verstopping op te lossen? Dan kan een vloeibaar ontstoppingsmiddel nog een uitweg bieden. Lees goed de gebruiksaanwijzing en giet het middel in de goot. Laat het enkele minuten inwerken en spoel daarna flink door met koud water. 

Azijn en soda

Wil je liever de verstopping oplossen met een zelfgemaakt middeltje? De kans is groot dat je deze ingrediënten al in huis hebt. Neem een klein kopje schoonmaaksoda en strooi dit in de verstopte goot. Spoel dit na met heet water. Vul daarna een ander kopje met azijn en giet dit ook in de verstopte goot. Laat het mengsel minstens 30 minuten weken in het afvoerputje. Spoel daarna goed door met warm water. Herhaal dit elke maand één keer en de vieze luchtjes zullen op den duur niet meer terugkomen.

Let op! De gootsteen kan gaan bubbelen als reactie op azijn en soda. Ga hier niet met je hoofd boven hangen. De gassen die hierbij vrijkomen zijn niet heel goed voor je.

Voorkomen is beter dan genezen

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met wat je door de gootsteen giet. Zo kun je erg vieze sopjes beter in de wc gieten dan door in de gewone gootsteen. Ook moet je goed opletten wat je, naast schoonmaakwater, in de gootsteen spoelt. Zo is frituurvet een ontzettend slecht idee. 

Blijft de rioollucht, ondanks alle tips en voorzorgsmaatregelen, aanwezig? Dan kan het verstandig zijn om een loodgieter langs te laten komen. 

Bronnen: Strooming.nl, Douchezaak.nl