Bakken in olijfolie: wat is waar?

Als je een maaltijd gaat bereiden, gebruik je waarschijnlijk olijfolie. Maar met zoveel soorten olie in het schap rijst de vraag: welke kun je het beste gebruiken om mee te bakken? Radar vraagt het aan olijfolie-expert Vivian van Wordragen.
De twee soorten olijfolie uitgelegd
Daar sta je, voor de supermarktschap met een ruime keuze aan olijfolie. Gelukkig is het onderscheid makkelijker dan het lijkt: “Als je naar de supermarkt gaat, zijn er meestal twee soorten olijfolie die je kunt kopen. Extra vierge en de gewone olijfolie”, vertelt olijfolie-expert Van Wordragen. “Extra vierge olijfolie is de hoogste kwaliteit olijfolie, die op mechanische wijze koud wordt geperst zonder chemische bewerking. Het is een 100% puur product zonder toevoegingen, het wordt niet verhit en heeft een zuurgraad van maximaal 0,8. Hoe lager de zuurgraad, hoe beter de kwaliteit olie. De olijfolie heeft geen afwijking in smaak of geur. Extra vierge olijfolie is rijk aan vitamines en antioxidanten.”
“Maar je hebt ook de gewone olijfolie”, vertelt Van Wordragen. “Deze soort is van een veel lagere kwaliteit. Dit is een blend van geraffineerde olie en een deel vierge olijfolie. Vierge olijfolie wordt op dezelfde manier vervaardigd als extra vierge olijfolie, maar heeft een afwijking in smaak of geur.”
De mythe over warme en koude olijfolie
“In de supermarkt wordt de extra vierge olijfolie aangeduid als olijfolie voor koud gebruik en de gewone olijfolie voor warm gebruik. Maar de indeling van olijfolie voor warm en koud gebruik is geen officiële classificatie”, vertelt Van Wordragen. “Extra vierge is de hoogste kwaliteit olijfolie en daar kan je alles mee doen. In salades, maar ook om in te bakken.”
Van Wordragen voegt daaraan toe: “Het is een groot misverstand dat je extra vierge olijfolie alleen koud kunt gebruiken en niet om in te bakken of braden. Extra vierge olijfolie is de hoogste kwaliteit olijfolie en heeft een hoog rookpunt (tussen 180 en 210C). Omdat het de meest zuivere vorm is en de meeste voedingswaarden bevat, is deze juist zeer geschikt om in te bakken.”
Tips van een olijfolie-expert
“Als je extra vierge olijfolie koopt, is het belangrijk dat je kiest voor een donkere fles. De grootste vijanden van extra vierge olijfolie is licht, lucht en warmte. Bewaar de olijfolie altijd op een koele plek. Niet dicht bij het fornuis en ook niet bij het raam waar er licht binnen komt. Het beste is in een kast: koel en donker”, aldus Van Wordragen.