background branding

Balansbandjes

Op verzoek van Tros Radar heeft de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoek gedaan naar het effect van het dragen van een balansbandje. Op de verpakking van de balansbandjes staat dat het dragen ervan de balans, de spierkracht en de lenigheid verbetert.

Bij twintig proefpersonen is nagegaan wat het effect is van het dragen van een bandje met een drietal objectieve tests: een Rombergtest (meet de verplaatsingen van het lichaamszwaartepunt tijdens stilstaan), een handknijpkrachttest en de sit-and-reach-test (maat voor de lenigheid).

Zonder bandje zijn de gemeten waarden gelijk aan de waarden die worden behaald met een Power Balancebandje of een Xtreme Power Balancebandje. Voor de afgeplakte bandjes werden dezelfde waarden gevonden; het verwijderen van het hologram had geen effect.

De conclusie van het onderzoek is dat het dragen van een balansbandje geen effect heeft op balans, kracht en lenigheid. Ook een psychologisch effect (placebo-effect) is geen sprake: als de proefpersonen wisten dat zij een origineel bandje droegen scoorden zij niet beter dan zonder bandje.

Lees ook het rapport (pdf) van de Reclame Code Commissie over de balansbandjes.

Forumreacties

20
  • Door Radar

Deze zomer werd Nederland op een haar na wereldkampioen voetbal. Volgens onder andere Wesley Sneijder en Dirk Kuijt was dit mede te danken aan de zogenaamde balans-armbandjes. Maar werken deze bandjes ook echt? TROS Radar liet de bandjes onderzoeken door de Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit. Maandag 13 september ziet u de resultaten in Radar.

  • Door trebelski

Denk dat deze balans-bandjes in dezelfde categorie zitten als de toenmalige Bio-stabiel. Gewoon dikke onzin en de werking is nul komma nul..

  • Door Fazand68

ik vind de balans-armbanden maar niks als ik er over denkt deze geneeskrachtige ding om te hebben en het is ook pittig duur die dingen op de markt zie ik ze laats liggen maar ik koop liever wat bewuster dan bij dit soort dingen en verder vind ik altijd geld-verspeling