Banken en OM pakken internetoplichters aan

Banken, politie en Openbaar Ministerie (OM) gaan intensiever samenwerken bij de aanpak van internetoplichting. Als bij de politie meerdere aangiften zijn gedaan waarin eenzelfde rekeningnummer wordt genoemd, stelt de politie de betreffende bank hiervan in kennis.

Dit blijkt uit de samenwerkingsovereenkomst die de Nederlandse Vereniging van Banken, de vier grootbanken (ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS Bank), het Korps Nationale Politie en het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag hebben getekend.Blokkeren van de rekening

Op basis van informatie van de politie kan de bank maatregelen treffen, zoals het blokkeren van de rekening of het beëindigen van de bankrelatie. De partijen gaan verder ook de publieksvoorlichting verbeteren.

Maandelijks maken miljoenen mensen gebruik van handels-, veiling- en advertentiesites en online webwinkels. De banken en de politie willen dat deze consumenten zich meer bewust zijn van de risico's van internetaankopen en hen adviezen en tips geven over gebruik en misbruik van bankrekeningnummers en over hoe zij veilig kunnen handelen via internet.

Vandaag werd bekend dat voor het eerst het aantal gevallen van oplichting via internet daalt. Toch zijn nog lang niet alle oplichters die spullen aanbieden via internet ontmaskerd. In de eerste 8 maanden van dit jaar hebben zeker 28.000 mensen aangifte gedaan.

Bron: ANP / Algemeen Dagblad