Verdubbeling slachtoffers internetoplichting

internetoplichting_780.jpg

Het aantal mensen en ondernemers dat vorig jaar geld kwijtraakte aan oplichting via internet, is bijna verdubbeld vergeleken met 2014.

De Fraudehelpdesk noteerde 3625 meldingen tegen 1887 het jaar daarvoor.

Schade

Deze ruim 3600 gedupeerden gingen voor in totaal 12,2 miljoen euro de boot in. Eind 2014 bedroeg de gemelde schade 8,3 miljoen euro. De meeste slachtoffers gingen de mist in met webwinkelfraude en met aankopen op Marktplaats. Ze betaalden wel, maar kregen niets geleverd.

Van de Nederlanders die met internetoplichting te maken krijgen, meldt 10 tot 13 procent dit bij de Fraudehelpdesk, blijkt uit onderzoek. 'De werkelijke cijfers over aantallen slachtoffers en schadebedragen liggen dus aanzienlijk hoger', concludeert de organisatie.

Marktplaats

Dinsdag pakte de politie nog vier jongemannen uit Bodegraven op, op verdenking van grootschalige oplichting via Marktplaats. De mannen, twee van twintig, een van zeventien en een van achttien, zouden onder meer smartphones en concertkaartjes te koop hebben aangeboden via Marktplaats.

Mensen betaalden ervoor, maar kregen de gekochte spullen niet. De politie kreeg in dit onderzoek 58 aangiftes binnen van oplichting tussen november 2013 en eind 2015, maar gaat ervan uit dat er nog meer gedupeerden zijn.

Hoeveel geld de mannen met hun praktijken hebben verdiend, is niet duidelijk.

Bron: ANP