Banken rekenen te hoge boeterente

Een lage hypotheekrente, wie tekent er nou niet voor? Heel veel huizenbezitters zien echter op tegen de hoge boeterente die ze moeten betalen als ze overstappen. Hierdoor blijven ze vastzitten in hun dure hypotheek. Of ze betalen toch maar die torenhoge boete. Maar hoe wordt de hoogte van die boete vastgesteld? Staat de klant wel centraal in deze berekening of rekent de bank in eigen voordeel? Zijn de boetes op dat overstappen misschien te hoog?

Om die vraag direct te beantwoorden: Ja, alle banken hebben in het verleden te veel boeterente in rekening gebracht. De vergoeding die je betaalt bij het oversluiten van je hypotheek leverde banken vaak meer op dan hun misgelopen inkomsten, terwijl dat het maximale bedrag is dat zij in rekening mogen brengen.

Radar liet in september vorig jaar al zien dat banken te veel boeterente in rekening brengen. Volgens Ikbenfrits.nl, dat onderzoek deed naar de hoogte hiervan en de manier waarop banken deze berekening maken, gaat het gemiddeld om 3000 euro te veel betaalde boeterente.

Nu komt de AFM met een rapport waarin bevestigd wordt dat banken te veel hebben verdiend aan de vergoeding die je betaalt bij een oversluiting. Verschillende onderdelen van de berekening lieten banken in hun eigen voordeel uitvallen waardoor de boete hoger uitviel.

Spaarhypotheek

Een van de belangrijkste wijzigingen heeft betrekking op spaarhypotheken. Bij die hypotheekvorm bouw je gedurende de looptijd waarde op door maandelijks premie in te leggen. Als je gaat oversluiten, houden banken geen rekening met die opgebouwde waarde, terwijl ze die volgens de AFM van de hoofdsom van je hypotheek zouden moeten aftrekken. Omdat ze dat niet doen, betaal je volgens de AFM de boete over een te hoge hoofdsom en kan deze volgens Ikbenfrits.nl duizenden euro's hoger uitvallen.

Wat nu?

De AFM ziet er sinds 14 juli vorig jaar op toe dat banken niet te hoge oversluitboetes rekenen. Dit betekent dat voor alle mensen die sinds die datum zijn overgesloten, de vergoeding opnieuw berekend moet worden. Hebben zij teveel betaald, dan moet de bank dit terugbetalen. Verschillende banken hebben al aangegeven dat het nog een tijdje kan duren voordat klanten die teveel betaalden hun geld terugkrijgen. Wil je weten waar jij aan toe bent, met jouw bank? Radar zette de actieplannen van vijf grote hypotheekaanbieders voor je op een rijtje. Je kunt ook de volledige reacties van De Volksbank (waar alle hypotheken van SNS / BLG Wonen en RegioBank onder vallen), ING, ABN AMRO, Rabobank en ASR, en van de Nederlandse Vereniging van Banken lezen.

Voor mensen die voor 14 juli 2016 zijn overgesloten, gaat die vlieger niet op. Omdat de AFM toen nog geen toezichthoudende rol had, golden er andere regels en mochten banken dus meer in rekening brengen. Ikbenfrits.nl is het daar niet mee eens en stapt als Oversluitclaim naar de rechter. Meer informatie hierover vind je op de website oversluitclaim.nl.

Heb jij je hypotheek overgesloten en wil je weten wat je moet doen? Wij helpen je hier een handje, aan de hand van deze 5 vragen over het oversluiten van je hypotheek.

Forumreacties

25
  • Door Radar

Een lage hypotheekrente, wie tekent er nou niet voor? Heel veel huizenbezitters zien echter op tegen de hoge boeterente die ze moeten betalen als ze overstappen. Hierdoor blijven ze vastzitten in hun dure hypotheek. Of ze betalen toch maar die torenhoge boete. Maar hoe wordt de hoogte van die boete vastgesteld? Staat de klant wel centraal in deze berekening of rekent de bank in eigen voordeel? Zijn de boetes op dat overstappen misschien te hoog? Maandag 20 maart 2017 in Radar, 20:30 uur op NPO 1 Lees meer: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/20-03-2017/

  • Door jonis

Banken betalen deel boeterente terug
AFM strijkt verschillen tussen banken glad in voordeel van klant. (ABM FN-Dow Jones) Nederlandse banken gaan voor miljoenen euro's aan boeterente terugbetalen aan huiseigenaren, op basis van de nieuwe richtlijn van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dat banken alleen het daadwerkelijk ondervonden nadeel in rekening mogen brengen, als klanten hun hypotheken tussentijds oversluiten tegen een lagere rente. Dit zeiden diverse banken maandag in reactie op de nieuwe richtlijn. De nieuwe regels voor hypotheken, die nu door de AFM-richtlijn zijn geïnterpreteerd, zijn sinds 14 juli vorig jaar van kracht. Er zitten volgens de toezichthouder grote verschillen in de manier waarop banken de zogeheten boeterente berekenen voor de gederfde rentebaten. Die berekening moet voortaan uniform en geheel transparant worden, zodat de klant het zelf kan narekenen. ABN AMRO verwacht in totaal circa 5 miljoen euro te zullen uitkeren aan een deel van de 15.000 klanten die sinds 14 juli 2016 een boeterente betaalden, meldde de bank maandag in een persbericht. ABN AMRO onderzoekt daarnaast nog welke impact de leidraad van AFM zal hebben op de personeelsregelingen van de bank. Sectorgenoot ING meldde een bedrag van enkele miljoenen, voor in totaal enkele duizenden klanten: ongeveer 5 procent van het totaal aantal voortijdige aflossingen van de periode van 14 juli 2016 tot heden etc: http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/4250395/banken-betalen-deel-boeterente-terug

  • Door ChristaJ.

Dag, Hoe herkenbaar, onlangs een herziening van de rente aangevraagd, vervolgens via de mail een voorstel, mijn doorrekening kwam op ruim de helft uit t.a.v. die van de RABOBANK Apeldoorn. De berekening was onduidelijk, de grond waarop de bank de boete berekende was volgens de voor hen op dat moment geldende rente, niet de rente die voor ons relevant zou zijn ( nieuwe rente voor een bepaalde vaste periode). Vervolgens gebeld, met het kastje naar de muur gestuurd. Vervolgens gemaild met verzoek tot beantwoorden van een aantal vragen t.a.v. de tekst en de rekenformule. Vervolgens een nietszeggende mail retour: " Wij gaan voor u geen uitzondering maken". Dat was mijn vraag niet. Vervolgens gebeld, door iemand anders te woord gestaan, collega die mij eerst te woord stond zat er naast, zij hoorde alles aan, bood namens de bank excuus aan voor matige manier van communiceren en de vraag terug: " wat wilt u dat wij doen om u weer een ander gevoel te geven". ( Onlangs een training gehad mevrouw :-( was mijn idee) en daarna " Ik zal een nieuwe berekening opstellen op de zelfde voorwaarden. De volgende dag een bos bloemen, twee dagen later een nieuwe offerte (had voor ons niet gehoeven) nog steeds geen antwoord op onze vragen. De nieuwe offerte hebben wij toch bekeken, opvallend; niet volgens onze eerste vragen ( 20 jaar vasthad deze offerte 10 jaar vast) daarnaast nog een hoger boetebedrag ( tja de actuele rente voor de bank - let wel niet die wij zouden gaan betalen - was gedaald). De boeterente is op dit moment bijna 11% van het bedrag waarover de rente is berekend ( hypotheek min aflossingsdeel). We hebben nog niet gereageerd worden hier wel heel moe en moedeloos van. Is dit herkenbaar? Wat kunnen we nu nog doen? O, ja zijn niet ingegaan op het voorstel en dat is al verlopen, einddatum 17 maart 2017.