Hypotheek oversluiten: 5 vragen

boeterente_5073.jpg

De Autoriteit Financiële Markten heeft in maart 2017 een rapport gepubliceerd waarin uitgelegd wordt hoe boeterente, de vergoeding die je betaalt bij het oversluiten van je hypotheek, berekent moet worden. Radar geeft antwoord op de belangrijkste vraag: wat moet je nu doen?

1. Ik heb in het verleden mijn hypotheek overgesloten. Heeft de leidraad van de AFM betrekking op mij?

De AFM heeft op 14 juli 2016 de bevoegdheid gekregen om toezicht te houden op de hoogte van boeterente. De berekeningswijze die op 20 maart 2017 naar buiten is gebracht heeft dus betrekking op alle oversluitingen die sinds 14 juli vorig jaar hebben plaatsgevonden. Deze boeterentes moeten door de bank opnieuw berekend worden om na te gaan of klanten te veel hebben betaald.

Als je na 14 juli 2016 bent overgesloten heeft de leidraad dus betrekking op de door jouw betaalde boeterente, anders niet.

2. Hoe kom ik er achter of ik te veel boeterente betaald heb?

Banken moeten zelf het initiatief nemen om de boeterente na te rekenen. Op het moment dat je te veel betaald hebt, moet je dit dus zelf van je bank te horen krijgen. De AFM heeft hier geen tijdslimiet aan gesteld. In ons overzicht zie je wanneer een paar grote hypotheekaanbieders van plan zijn hun klanten hierover te informeren.

3. Kan ik de boeterente vanaf nu narekenen als ik ga oversluiten?

Ja, het is de bedoeling dat aan de hand van de leidraad banken nu heel helder en transparant kunnen duidelijk maken hoe de boeterente tot stand komt. Dit moet voor de consument na te rekenen zijn. Overigens is er wat dat betreft niets nieuws onder de zon; volgens de gedragscode van de banken zelf moest de boeterente al 'voor de klant controleerbaar zijn'.

De AFM heeft een stappenplan opgesteld zodat je de boeterente goed zou moeten kunnen controleren.

4. Wat gebeurt er als ik mijn hypotheek voor 14 juli 2016 heb overgesloten?

Dan gebeurt er niets. De regelgeving waarop de AFM haar leidraad baseert, was toen nog niet van kracht. Je bank zal dus geen contact met je opnemen en als je zelf contact opneemt met je bank zal je te horen krijgen dat jij niet in aanmerking komt voor het terugkrijgen van te veel betaalde boeterente. Simpelweg omdat mensen die voor die datum zijn overgesloten volgens de banken niet te veel betaald hebben. Zij stellen dat ze in het verleden zich ook netjes aan de regels hielden. Daar is echter niet iedereen het over eens.

5. Kan ik dan toch iets doen om geld terug te krijgen?

In september 2016 lieten we zien dat Ikbenfrits.nl na onderzoek vaststelde dat er gemiddeld 3000 euro teveel boeterente in rekening wordt gebracht door de banken. Zij hebben toen Oversluitclaim opgericht, waarmee ze bij de rechter alsnog het gelijk willen halen voor iedereen die in het verleden zijn hypotheek overgesloten heeft.

Met de nieuwe leidraad van de AFM denkt Oversluitclaim de rechter te kunnen overtuigen van hun gelijk. De claim richt zich op alle mensen die sinds 1 januari 1992 een vergoeding hebben moeten betalen voor het oversluiten van hun hypotheek. Vanaf dat moment trad namelijk consumentenwetgeving in werking die voorstaat dat een bank niet meer dan de misgelopen winst in rekening mag brengen. Meer informatie hierover is te vinden op de website oversluitclaim.nl.

Bekijk de uitzending van Radar over te hoge boeterente (2017)

En kijk de uitzending: Boeterente: banken nog steeds niet transparant over berekening (2019)

Dit is een artikel uit maart 2017, door de redactie geüpdatet op 6 mei 2019.