Barbecues aan banden leggen? Ja, zegt de meerderheid

20190830_bbqrook.jpg

Barbecueën wordt door door menigeen gezellig gevonden. Een avondlang lekker in de tuin eten met je vrienden. Je buren zijn er alleen niet altijd even blij mee, want veel mensen hebben last van de rook. Moet barbecueën – in ieder geval in dichtbevolkte gebieden – aan banden gelegd worden? Ja, zegt een meerderheid van de respondenten.

We vroegen aan onze lezers of zij vinden dat een barbecues in dichtbevolkte gebieden verboden moeten worden, of misschien beperkt tot alleen modellen die op elektriciteit werken. Radar heeft van 1465 mensen de reacties verzameld.

Vieze lucht

Veel lezers geven aan dat ze zich flink ergeren aan de vieze lucht die veroorzaakt wordt als de buren de hele avond aan het barbecueën zijn. Ze klagen dat ze de ramen dicht moeten doen om te voorkomen dat de lucht hun huis in trekt en ze last krijgen van de stank en hun longen.

Milieuvervuiling

Het verbranden van kolen zorgt voor veel fijnstof en CO2-uitstoot. Dit is bij elektrische barbecues veel minder het geval. Daarom vindt 35 procent van de respondenten dat er een verbod moet komen op barbecues met kolen en alleen elektrische barbecues moeten worden toegestaan. Degene die elektrische barbecues wel accepteren, vinden gasbarbecues vaak ook prima.

Vegetariërs en nauwe ruimtes

29 procent van de respondenten is voor een volledig verbod op barbecues. Ook deze mensen klagen over de stank die van een barbecue af komt. Sommigen benadrukken hierbij dat ze vegetarisch zijn en zich ergeren dat zij moeten meegenieten van hoe er grote hoeveelheden goedkoop vlees op een avond doorheen gaat. Vooral in dichtbevolkte gebieden kan de lucht van de barbecue nergens heen.

Betutteling

Van de 36 procent van de respondenten die vindt dat er niet ingegrepen hoeft te worden, zeggen er veel dat ze al die regeltjes maar onzin vinden. Het zou een soort glijdende schaal zijn. Dan kun je net zo goed ook roken in de tuin of houtkachels verbieden, zeggen respondenten.

Er is ook een aantal mensen die niet vinden dat barbecues verboden moeten worden, maar wel dat de voorkeur uit moet gaan naar barbecues op elektriciteit of gas. Verder wordt het door veel mensen meer dan normaal gevonden om rekening te houden met je omgeving. Ze raden aan om eerst met je buren te overleggen en op hete dagen met weinig wind voor ander vermaak te kiezen.