Basispremie VGZ 6 euro per maand duurder

Zorgverzekeraar VGZ heeft als eerste grote verzekeraar de premies voor komend jaar bekendgemaakt. De goedkoopste basisverzekering wordt 97,95 euro per maand. Dat is 6 euro meer dan de goedkoopste basisverzekering die VGZ momenteel aanbiedt.

De goedkoopste polis noemt de zorgverzekeraar VGZ Goede Keuze polis en ziet deze als de zorgverzekering van de toekomst. Voor deze polis worden vijftien behandelingen ingekocht die voldoet aan de door VGZ gestelde kwaliteitsnormen. De andere polis die wordt aangeboden is de Ruime Keuze polis, voor 107,95 euro per maand.

Klanten die volledige keuzevrijheid willen hebben in de zorg, dus niet door alleen maar door VGZ gecontracteerde aanbieders, betalen vanaf 113,95 euro per maand. Momenteel is de polis die volledige keuzevrijheid aanbiedt bij VGZ 14 euro goedkoper, namelijk vanaf 99,95 euro per maand.

Premiestijging door hogere uitgaven

Volgens VGZ komt de premiestijging door de hogere uitgaven waar ze komend jaar tegenaan gaan lopen doordat zorgverzekeraars de kosten van de wijkverpleging moeten gaan vergoeden. Dat is nieuw, want voorheen betaalde de overheid die wijkverpleging vanuit de AWBZ.

Basispremie Univé

Univé kwam dinsdag ook met de premies voor komend jaar naar buiten. De kosten voor de basisverzekering stijgen daar met zo'n 12 procent.

De kleine zorgverzekeraar DSW maakte de premie eind september al bekend. Die gaat komend jaar niet omhoog; klanten betalen net als dit jaar 95 euro per maand. Over het hele jaar zijn verzekerden bij DSW 1140 euro kwijt. De Schiedamse maatschappij was traditiegetrouw de eerste verzekeraar die de bedragen voor komend jaar bekendmaakte.

Bron: ANP