'Zorgverzekeraars kijken kat uit de boom'

Zorgverzekeraars wachten af wie het eerst de hoogte van de premie bekend durft te maken. Volgens Zorgkiezer.nl wil niemand de eerste zijn, uit vrees dat de concurrent met een lagere premie komt en de strijd om de overstapper wint.

Tot nu toe heeft alleen DSW de premie voor de ziektekostenverzekering bekendgemaakt. De verzekeraars moeten uiterlijk 19 november hun prijs noemen.

'Zorgverzekeraars wachten elk jaar langer met het bekendmaken van hun nieuwe premies en voorwaarden', zegt Peter Ruys van het onafhankelijke Zorgkiezer.nl. 'Dat is vervelend voor verzekerden.' Ruys verwacht dat de meeste zorgverzekeraars de premie moeten verhogen. Vorig jaar waren rond deze tijd, naast die van DSW, de premies van Zilveren Kruis Achmea, De Friesland Zorgverzekeraar, Agis, Avéro Achmea, Pro Life en OZF al bekendgemaakt.'Zo laag mogelijk'

DSW heeft de lat hoog gelegd door met een zelfde premie als in 2014 te komen, namelijk 95 euro per maand. Volgens het ministerie van Volksgezondheid stijgt de jaarpremie voor 2015 met gemiddeld 110 euro. Dat zou neerkomen op een tientje extra per maand. 'De andere verzekeraars zijn nu aan het kijken hoe ze hun jaarpremie zo laag mogelijk kunnen neerzetten', aldus Zorgkiezer.nl.

Bron: ANP