BCC failliet: dit betekent het voor jouw bestelling of reparatie

bcc.jpg

Elektronicaketen BCC is 22 september 2023 failliet verklaard. Heb jij er onlangs wat besteld? Dit betekent het faillissement voor jouw bestelling(en).

Kans dat je geld niet meer terugziet

Als je iets hebt besteld en al hebt betaald, bestaat de kans dat je het geld niet meer terugziet. Het enige wat je als gedupeerde kan doen, is je melden bij de curator. Maar ook als je vordering terecht wordt bevonden, is het nog maar de vraag of je het geld terug gaat zien.

Bij een faillissement worden schuldeisers namelijk een bepaalde volgorde uitgekeerd. Eerst zijn bijvoorbeeld de werknemers aan de beurt. De ‘gewone’ vorderingen staan achteraan in de rij. “In veel faillissementen komen ze hier niet meer aan toe”, zei advocaat Caspar Janssens eerder tegen Radar.

Het kan zijn dat er voldoende producten op voorraad zijn. Als de curator ervoor kiest deze te leveren, dan ben je volgens het AD verplicht het product aan te nemen en de rekening te betalen. 

Faillissement BCC

BCC  had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd. De elektronicaketen met zo'n zestig vestigingen in Nederland zei eerder te kampen met "aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden". Volgens BCC is de elektronicamarkt in het jaar na corona ingezakt. De oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie, het gedaalde consumentenvertrouwen en de lagere consumentenbestedingen maakten het de elektronicamarkt nog moeilijker. Daarbij stegen de kosten flink voor BCC voor onder meer loon en huur. De keten kon de bedragen niet doorberekenen naar de consument, zoals in andere sectoren wel het geval is, aldus BCC. Het bedrijf heeft 1.100 werknemers. 

Wie voor afterpay heeft gekozen, heeft meer geluk

Als je nog niet hebt betaald omdat je bijvoorbeeld voor Afterpay of Klarna hebt gekozen, dan heb je geluk. Je hoeft namelijk pas te betalen als je het product daadwerkelijk hebt ontvangen. 

En hoe zit het als je iets ter reparatie hebt aangeboden? “Een apparaat dat je ter reparatie hebt aangeboden, is van jou”, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond tegen de Telegraaf. “Je moet dan wel contact opnemen met de curator en bewijzen dat je het hebt afgegeven. Dat is niet zo moeilijk, want BCC heeft dat in de administratie staan. Maar het apparaat mag niet worden verkocht als onderdeel van de boedel.”

Garantie vervalt

Bij een faillissement, vervalt ook de garantie van een product. Wel hebben sommige producten nog fabrieksgarantie. Als een probleem met een product onder de fabrieksgarantie valt, kan de producent van het product helpen. 

Op het moment wordt door de curatoren onderzocht of BCC een doorstart kan maken. Helaas betekent een doorstart niet altijd dat jouw rechten overgaan op de nieuwe eigenaar, aldus het AD. “Het is aan de nieuwe eigenaar om te bepalen welke producten en diensten hij gaat aanbieden.”