Bekende loterijen misbruikt voor fraude

Criminelen gebruiken steeds vaker logo's en namen van bekende loterijen om mensen te bestelen. De Kansspelautoriteit waarschuwt dat het steeds vaker voorkomt dat mensen valse mails en telefoontjes krijgen, waarmee criminelen uit naam van de loterij persoonsgegevens willen bemachtigen.

De Kansspelautoriteit adviseert mensen onder meer nooit een geldbedrag te betalen om een prijs in ontvangst te nemen en geen automatische incasso's te accepteren.

Omdat deze vorm van fraude snel groeit, trekt de autoriteit aan de bel. Namens de Staatsloterij werden via de telefoon onrealistische prijzen weggegeven en ook namens de Postcode Loterij werd gebeld. Mensen werd tijdens dat gesprek gevraagd om een automatische incasso te accepteren om zo een prijs te krijgen. Uit naam van diezelfde Postcode Loterij en de BankGiro Loterij werden ook mailtjes met logo's gestuurd, om prijzen weg te geven die niet bleken te bestaan.

De fraude met mailtjes en telefoontjes van onbekende loterijen, vaak in gebrekkig Engels, waren al langer bekend. In dit geval adviseert de Kansspelautoriteit altijd te vragen of de loterij wel een vergunning heeft en dat te controleren.URL-spoofing

Ook URL-spoofing werkt daaraan mee: de link waarop je moet klikken, lijkt in dat geval erg veel op die van het echte organisatie. Zelfs de website waar je terecht komt, is steeds vaker goed nagebouwd.

Bron: ANP