Belangrijkste vragen en antwoorden over de WOZ-waarde

10092020 WOZ-waarde gestegen.jpg

Voor het vijfde jaar op rij bereikt de WOZ-waarde een nieuw record. Op 1 januari dit jaar bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 270 duizend euro per woning en dat is maar liefst 8,9 procent meer dan in 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wat betekent dit voor jou?

De WOZ-waarde is een jaarlijks terugkerend onderwerp. Daarom hebben wij de belangrijkste vragen en antwoorden voor jou op een rij gezet. 

Wat is de WOZ-waarde?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde van jouw woning, zoals die volgens de wet WOZ is vastgesteld. Deze wet zorgt ervoor dat alle overheden dezelfde waardering voor een woning gebruiken bij het heffen van belastingen. 

Wie bepaalt de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeenten door middel van een taxatie. De gemeente gaat uit van een geschat bedrag dat jouw woning op zou moeten brengen op 1 januari van het voorgaande jaar. Hiervoor kijken gemeenten naar verkoopcijfers en naar kenmerken van een woning, zoals de ligging, inhoud en oppervlakte. 

Waar wordt de WOZ-waarde voor gebruikt?

Gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst gebruiken de WOZ-waarde als basis voor het heffen van verschillende belastingen. De gemeente gebruikt de WOZ-waarde bijvoorbeeld voor de onroerendezaakbelasting. Bij een hogere WOZ-waarde betaal je dan ook vaak meer belasting. 

Wanneer kan ik de WOZ-beschikking verwachten?

Via een WOZ-beschikking wordt je geïnformeerd over de hoogte van de WOZ-waarde van jouw huis. Over het algemeen valt de WOZ-beschikking in januari of februari op de mat. Omdat de huizenprijzen ook het afgelopen jaar weer flink zijn gestegen, vallen veel WOZ-waarden hoger uit dan het jaar ervoor. 

Hoe kan ik controleren of de WOZ-waarde van mijn huis klopt?

Omdat de WOZ-waarde gedeeltelijk bepaalt hoeveel belasting je moet betalen aan de verschillende overheden, is het belangrijk om dit goed te controleren. Vereniging Eigen huis heeft vijf manieren op een rij gezet om de WOZ-waarde te controleren. 

Hoe kan ik bezwaar maken?

Heb je de WOZ-waarde gecontroleerd, ben je het er niet mee eens en ervan overtuigd dat je daar een goede onderbouwing voor hebt? Dan kun je bezwaar maken bij je gemeente. Hoe je dit doet, lees je in de bijlage van je WOZ-beschikking. Hiervoor kun je deze voorbeeldbrief gebruiken. Belangrijk is dat je dit doet binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking.