'Belastingaangifte online veiliger'

aangifte_780.jpg

De belastingaangifte via internet is weer veiliger gemaakt. De Belastingdienst heeft de 'elektronische hekken' een beetje hoger getrokken en nog beter nagedacht over de veiligheid.

Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes maandag in Den Haag kort voor de start van de campagne voor de aangifte 2015.

Volgens Wiebes is onder meer de beveiliging tegen zogenoemde DDoS-aanvallen verbeterd. Hij wilde geen verdere details geven. De Belastingdienst heeft al honderd jaar de zorg dat het heel veilig moet zijn, aldus Wiebes.

Oproep

Iedereen wordt opgeroepen online aangifte te doen, bijvoorbeeld met de speciale app. De bewindsman verwacht dat 98 procent dat ook doet, zelf of met hulp. Het blijft nog mogelijk op papier aangifte te doen, maar de betrokkene moet dat dan aanvragen.

Dit jaar worden 6,8 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers gevraagd hun aangifte te doen. Via de vooraf ingevulde aangifte hoeft 60 procent van de Nederlanders helemaal niets meer in te vullen, aldus de staatssecretaris. 'Daarin lopen we echt voorop in de wereld. Van de overige 40 procent hoeven de meeste mensen echt nog maar een of twee getallen in te vullen, en dan is het klaar.' Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een rekening in het buitenland of met andere inkomsten dan alleen maar loon.

Hulp

Wiebes benadrukt dat mensen die hulp nodig hebben, op veel plekken terecht kunnen, van Belastingkantoren en spreekuren in bibliotheken tot de hulplijn van de Belastingdienst. Volgens Wiebes is 90 procent van de antwoorden van de Belastingtelefoon juist. De Consumentenbond kwam vorige week met veel slechtere cijfers.

De Belastingtelefoon is geen belastingadviseur, aldus Wiebes. De dienst is minder geschikt voor ingewikkelde vragen.

Bron: ANP