background branding

Belastingdienst komt niet aan alle vragen toe

belasting_780.jpg

Veel Nederlanders zijn op de eerste dag dat het weer kan, direct aan de slag gegaan met de belastingaangifte.

Het is zelfs zo druk dat de Belastingdienst er dinsdag niet aan toe is gekomen om alle vragen over de aangifte te beantwoorden. 'We gaan er morgen mee verder. Excuses voor het ongemak', zo meldde de Belastingdienst op Twitter.

Online

Dit jaar is aan 6,8 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers gevraagd hun aangifte te doen. Naar verwachting doet 98 procent dat online, bijvoorbeeld met de speciale app.

Via de vooraf ingevulde aangifte hoeft 60 procent van de Nederlanders helemaal niets meer in te vullen.

Toename

Dinsdag is 283.000 keer belastingaangifte gedaan. Vorig jaar kwamen bij de Belastingdienst op de eerste dag 191.000 aangiftes binnen.

Nieuwsgierigheid in combinatie met slecht weer, verklaart een woordvoerder van de Belastingdienst de toename. Door de toeloop was de website dinsdag niet altijd goed bereikbaar. 'Je moet het zien als een volle parkeergarage. Als er een auto uitgaat, kan er een andere in'.

Van de 283.000 aangiftes werden er 46.000 via de app op tablet of smartphone gedaan. Vorig jaar gebeurde dat 13.000 keer. Mensen kunnen de app gebruiken als hun gegevens bij de Belastingdienst al bekend zijn. Volgens de dienst is de app geschikt voor 4 miljoen belastingplichtigen. Wie in 2015 bijvoorbeeld een huis heeft gekocht of verkocht kan de app niet gebruiken.

Bron: ANP