Bellen naar 0900-nummers waarschijnlijk voordeliger

bellen_klantenservice_780.jpg

Het bellen van een servicenummer van een bedrijf wordt mogelijk goedkoper. Nu moet voor deze 0900-, 0906- en 0909-nummers nog maximaal een euro per gesprek worden betaald bovenop de gewone kosten.

Advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europese Hof van Justitie oordeelde donderdag in een advies dat de kosten niet hoger mogen zijn dan voor een gewoon telefoontje. De adviezen van de advocaat-generaal aan het hof zijn niet bindend, maar worden doorgaans overgenomen door het hof. De uitspraak van het hof zou eerst nog door het ministerie van Economische Zaken in wetgeving worden omgezet voordat in Nederland iets verandert.

Sprake van consumentenrecht

De zaak draait om de Duitse online-elektronicaverkoper Comtech. Op zijn website verwijst het bedrijf klanten met vragen over hun aankoop naar een speciaal nummer, dat vanaf een vaste telefoon 14 cent kost en mobiel 42 cent. De rechtbank in Stuttgart wil weten of de Europese richtlijn over consumentenrechten hoger dan normale kosten toestaat.

Telefonische vragen

Volgens de advocaat-generaal zijn kosten voor telefonische vragen over bijvoorbeeld de afleverdatum, factuur of garanties al in de aanschafprijs verwerkt. Een hoger tarief dan normaal is daarom niet toegestaan, ook omdat het consumenten zou afschrikken.

Bron: ANP