Benzine is nu goedkoop, maar dat duurt waarschijnlijk niet lang

22-11-20-benzine-diesel-prijs-goedkoop-ANP-449603158.jpg

De prijs voor benzine en diesel is sinds vrijdag weer onder de 2 euro per liter gezakt. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers is de gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 nu 1,997 euro. Voor een liter diesel moet 1,988 euro worden betaald. Maar de prijzen gaan waarschijnlijk weer stijgen, zegt een expert tegen de Volkskrant. 

In juni dit jaar piekte de prijs voor benzine nog op ruim 2,50 euro per liter. Diesel stond in maart, kort na de Russische inval in Oekraïne op 2,375 euro per liter.

Waarom is benzine goedkoper geworden?

Nu staat de benzineprijs op het laagste punt van dit jaar. ABN Amro-econoom Hans van Cleef zegt tegen de Volkskrant dat de verslechterde staat van de wereldeconomie de reden is voor de prijsdaling. 'Die economische neergang heeft zichtbaar effect op de prijzen,' stelt hij. Daarnaast is de ergste paniek rondom de oorlog in Oekraïne verdwenen. 

Ik zou nu nog even snel tanken.
Hans van Cleef, econoom bij ABN Amro

Verwachting: benzine en diesel worden weer duurder

Benzine en diesel worden waarschijnlijk weer duurder. Dat komt omdat de EU vanaf 5 december geen aardolie vanuit Rusland zal importeren en daar dus geen benzine of diesel van kan maken. Dat is besloten als nieuwe sanctie tegen Rusland. 

Van Cleef vindt het daarom 'spannend' wat er gaat gebeuren na 5 december: 'De markt wordt zonder twijfel krapper. Zeker wat betreft diesel, daarvoor zijn we veel afhankelijker van Rusland dan voor benzine. En dat zal je gaan terugzien aan de pomp. Ik zou nu nog even snel tanken.'

Bron: ANP, Volkskrant