background branding

Tanken in het buitenland, waar doe je dit het goedkoopst?

tanken-auto-vakantie120347934_l.jpg

Ga je met de auto op vakantie? Houd er dan rekening mee dat je geld kunt besparen met het kiezen van een goedkoop tankstation. Per land zijn er namelijk grote verschillen. Is het nu slim om nog net voor een grensovergang de tank snel vol te gooien of kun je beter even wachten?

Met de stijgende brandstofprijzen kan het veel uitmaken of je in Nederland tankt of bij het buurland Duitsland. Om te weten hoeveel je moet betalen in de landen waar je doorheen rijdt op weg naar je vakantiebestemming kun je hier lezen. 

Uit dit overzicht blijkt dat de huidige de brandstofprijzen in Europa erg van elkaar kunnen verschillen. Zo staat de gemiddelde benzineprijs in Duitsland momenteel op 1,799 euro per liter en die van Italië op 1,976. Tankstations staan overigens vrij om af te wijken van de gemiddelden, houdt hier dus rekening mee.

Een app die de goedkoopste tankstations laat zien

Een andere tip om de goedkoopste tarieven van tankstations in de buurt te zien is het gebruik maken van brandstof-apps. Er zijn verschillende apps voor andere landen. Zo is ADAC een app voor Duitse tankstations, Zagaz voor Franse en de ANWB Onderweg-app geeft de goedkoopste tankstations voor Nederland weer.

Er zijn niet alleen handige apps, maar ook veel websites die de brandstofprijzen voor verschillende Europese landen weergeven: Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje

Tanken buiten de snelweg

Over het algemeen zijn de tankstations buiten de snelweg een stuk voordeliger. De prijzen aan de snelweg zijn vaak 20 cent per liter duurder. Dit kan je zeker tien euro schelen op een volle tank. 

Het is handig om thuis alvast op te zoeken waar tankstations zich op de route bevinden. Navigatiesystemen geven de tankstations weer op logische plekken langs de route. Om prijzen te vergelijken kun je gebruik maken van de eerder genoemde sites of apps. Het kan ook helpen door op tankstation te zoeken in de taal van jouw desbetreffende doorreisland (Tankstelle/gasolineras/stations-service etc.). 

Tijdstip maakt uit!

Waar het nu het goedkoopste tanken is verandert regelmatig, momenteel al helemaal met de schommelende brandstofprijzen. Al zijn de prijzen in het algemeen het laagst aan het eind van de dag, rond 18:00 uur. 

Let daarnaast ook op dat tanken op zondagen en feestdagen vaak duurder is. Veel tankstations zijn dan gesloten en degene die open zijn hanteren een hoge prijs omdat er minder concurrentie is.

Op de bonnefooi minder goedkoop

Over het algemeen is het niet voordelig om op de bonnefooi een tankstation te zoeken. Met uitzondering van landen als Duitsland of Oostenrijk daar wil dit nog wel eens lukken. Al valt dit niet te adviseren met de huidige brandstofprijzen.

In Duitsland kun je op de Autobahn, de snelweg, ook letten op de borden ‘Autohof’. Dit zijn grote tankstations vlakbij de snelweg, deze zijn altijd goedkoper dan de Rästatten, de parkeerplaatsen, direct aan de snelweg.

Bron: ANWB