Zomerproof de weg op met jouw bolide

autopech-vakantie-voorbereiding92528649_l.jpg

Een tocht van 1000 kilometer met de auto naar Frankrijk of Italië is leuk, maar het is wel belangrijk dat je auto in een goede conditie de weg op gaat. Want pech op vakantie is een nachtmerrie voor iedere reiziger.  Dus hoe zorg je ervoor dat je zomerproof de weg op kunt richting je vakantie?
 

Check de basiselementen

Om te beginnen kun je zelf al het een en ander aan je auto controleren. Denk aan het checken van de basiselementen als de koelvloeistof, het oliepeil en de verlichting. Kijk daarnaast of je een ster in je ruit hebt en controleer de bandenspanning. Hoe je al deze onderdelen kunt onderhouden lees je hier.

Lees ook: Wat betekenen de lampjes op het dashboard van je auto?

Let op bij het meten van de bandenspanning als je in de hitte hebt gereden. Je kunt dan extreem hoge waardes meten; en er mag geen lucht ontsnappen bij het meten. De druk stijgt namelijk met 0,1 bar per tien graden en met warme banden zelfs 0,2 tot 0,4 bar. Houd hier dus rekening mee tijdens het controleren. En meet bij voorkeur je banden voor het rijden.

Verplichte spullen aan boord

Houd rekening met alle spullen die aan boord verplicht zijn voor de landen waar je doorheen rijdt. Houd je vooral aan deze regels, want het komt weleens voor dat de lokale politie hier boetes voor geeft. In veel landen is het verplicht om bijvoorbeeld een EHBO-doos, veiligheidshesje, brandblusser en gevarendriehoek aan boord te hebben. Om precies te weten wat er in welk land verplicht is, zoek je hier het desbetreffende vakantieland op. 

Naast onderdelen die verplicht zijn, zijn er ook veel handige spullen die je bij je wilt hebben, zoals schadeformulieren en veiligheidshamers. Wat nog meer van pas kan komen lees je hier.

Blijf gehydrateerd, maar laat je waterfles niet achter

Vergeet ook  je eigen gezondheid niet. Denk er bijvoorbeeld aan om voldoende water aan boord te hebben: als je in een file belandt midden in de volle zon, is het belangrijk dat je gehydrateerd blijft. Neem dus liever te veel dan te weinig water mee.

Let hierbij wel op dat je geen waterflesjes  achterlaat in de auto. Een waterfles kan in de brandende zon namelijk als een vergrootglas gaan werken. Stralen van de zon worden gebundeld, waardoor ze gaatjes in de stoel kunnen branden. Of in het slechtste geval een autobrand veroorzaken.

Tolwegen

Als je met de auto Europa intrekt, is het lastig om tolwegen te ontwijken, tenzij je vele malen langer over je reis wilt doen. In landen als Frankrijk, Spanje of Portugal kun je ook tol betalen via een speciale tolbadge. Dit is een klein kastje dat je aan de binnenzijde van de voorruit plaatst. Zo kun je ook door de snellere poortjes bij de controlepunten. Aan dit kastje zitten wel aanschaf- en gebruikskosten vast, zo is het in sommige gevallen verstandig om dit al vooraf aan je reis te regelen. Wat precies de tol regels zijn per land lees je hier

Mocht het misgaan...

Bekijk of je een Wegenwachtpakket hebt met buitenlandservice. Zo niet, dan kun je overwegen een service aan te schaffen. Mocht je namelijk onverhoopt autoproblemen krijgen, dan kun je in ieder geval op pechhulp rekenen. Zonder extra kosten. Welke pechhulpdiensten er zijn lees je hier

Zorg ervoor dat je uitgerust blijft

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk om na elke twee uur rijden een kwartier pauze te houden. Zo blijf je scherp en geconcentreerd. Als je tijd wil besparen, kun je beter nadenken over het tijdstip van reizen. Verkeersdruktekalenders van de ANWB zijn hierbij een handig hulpmiddel.

Het kan warm zijn in de auto en daardoor verleidelijk om met blote voeten te rijden. Nu mag je op blote voeten rijden, maar let op: op slippers rijden is wel verboden in veel Europese landen. En ook in Nederland kun je problemen krijgen met je verzekeraar. Radar schreef hier eerder het volgende over.