Beslagen ramen zijn verleden tijd met deze tips
Met het koude weer neemt de kans op beslagen ramen op je auto toe. En behalve dat het behoorlijk onveilig is zo de weg op te gaan, kun je door beslagen ramen ook nog eens op de bon worden geslingerd. Dubbel reden om er iets aan te doen.
Maar wat zijn de beste manieren om van beslagen ramen af te komen? Dat zetten we op een rijtje.
Verwijder vuil rondom de roosters
Een van de redenen dat ruiten beslaan, is omdat het interieur vocht aantrekt. Als de kanalen die regenwater moeten afvoeren verstopt raken, wordt dit proces makkelijker in gang gezet. Verwijder daarom eens in de zoveel tijd vuil en bladeren rond de ventilatieroosters bij de voorruit en motorkap.
Zet de airco aan
Airconditioning zorgt ervoor dat het vocht in de lucht verdampt, wat goed is voor de luchtvochtigheidsgraad. Je kan de airconditioning gewoon op een warme stand zetten, zodat het ook aangenaam is voor jou in de auto. Zet hierbij het ventilatiesysteem trouwens niet op de recirculatiestand. Heb je geen airconditioning in je auto? Zet dan in ieder geval de roosters open, dat verbetert de luchtcirculatie.
Reinig de glazen
Regelmatig je ruiten schrobben is niet alleen goed voor het zicht en de netheid van de auto, het helpt ook tegen beslagen ruiten. Je verwijdert namelijk aanslag die condensatie bevordert. Gebruik hiervoor glasreiniger, zodat er geen vegen achterblijven. Geef de ruiten een final touch met wat shampoo of allesreiniger en aanslag en vocht zullen zich minder snel hechten.
Gebruik een luchtontvochtiger
Een luchtontvochtiger is een zakje met vochtabsorberende korrels. Deze onttrekken vochtigheid uit de lucht. Je kunt zo’n zakje makkelijk bewaren in de deurbak van je auto. Na een tijdje zullen de korrels gevuld zijn en zal het zakje minder goed werken. Door dit zakje in de magnetron te leggen en vijf minuten op 600 watt aan te zetten, zal deze weer werken als vanouds.
Anticondensdoekje
Zorg dat je altijd een anticondensdoekje in je auto hebt. Door de ramen hiermee schoon te vegen, nemen de microvezels vocht op en hoeven de kachel en airco minder hard te werken om de condens weg te krijgen.
Bron: NU.nl