background branding

Betaalbaarheid sigaretten gaat in rook op: kabinet overweegt pakjes van 40 euro of meer

01062022-sigaretten.jpg

Het kabinet overweegt om de prijs van een pakje sigaretten in 2040 nog veel verder te verhogen dan de 10 euro uit het regeerakkoord. Er wordt nagedacht over een prijs van meer dan 40 euro. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen hoopt veel meer vaart te maken met het terugbrengen van het aantal rokers. De bewindsman denkt daarmee het percentage mensen dat rookt terug te brengen van ongeveer 20 procent nu naar 7 procent in 2040. Het uiteindelijke doel voor dat jaar is 5 procent rokers, en helemaal geen rokers meer onder kinderen die nu opgroeien.

Verschillende manieren om tabaksprijzen te verhogen

In het coalitieakkoord stond al dat de prijzen in stappen verhoogd moeten worden naar ongeveer 10 euro per pakje in 2025. Toch denkt Van Ooijen dat verdere prijsverhogingen de beste manier zijn om ervoor te zorgen dat nog minder mensen roken. Hij heeft zich daarvoor laten inspireren door Australië, waar een pakje omgerekend nu al meer dan 20 euro kan kosten.

Het ministerie overweegt verschillende manieren om de tabaksprijzen de komende jaren te verhogen. Het is zowel denkbaar dat er regelmatig een vast bedrag bij de prijs wordt opgeteld, als dat er ieder jaar een percentuele verhoging komt. Volgens De Telegraaf zou de prijs daarmee in 2040 op 47 euro per pakje kunnen uitkomen. Bronnen zeggen dat bedrag te herkennen, al zou nog niet zijn bepaald hoe duur sigaretten volgens Van Ooijen idealiter zouden moeten zijn.

Bron: ANP