Betegelde tuin stuk heter in zomer: zo zorg je voor verkoeling

Tuinieren

In betegelde stadstuinen wordt het ‘s zomers een stuk warmer, bevestigt nieuw onderzoek van de Universiteit van Antwerpen. Het verschil in gevoelstemperatuur kan zelfs oplopen tot meer dan tien graden dan in groene tuinen. Wil jij het hoofd koel(er) houden de komende zomer? Radar helpt je op weg.

De inrichting van je tuin heeft grote invloed op het microklimaat ervan. Bomen, gras, een schutting, tegels, grint, een pergola of een vijver hebben allemaal effect op de temperatuur, de wind en de hoeveelheid zonnestraling in een tuin, weet het wetenschappelijke platform Klimaat Helpdesk.

Plant een boom

De meest effectieve maatregel is het plaatsen van een boom. Bomen zorgen namelijk voor schaduw onder hun bladerdak. Ook zorgen ze voor verkoeling door verdamping. 

Kies voor bomen die snel groeien en een breed bladerdak hebben. Onderzoeker Jelle Hiemstra, gespecialiseerd in bomen en stedelijk groen aan de Wageningen Universiteit, heeft een tabel samengesteld waarin hij de verschillende boomsoorten en andere nuttige eigenschappen in kaart brengt. 

Hiemstra's onderzoek richt zich niet alleen op de mate van verkoeling die bomen kunnen bieden, maar ook op hun droogtebestendigheid.  Extreme droogte en overvloedige regenval wisselen elkaar namelijk steeds vaker af door klimaatverandering.

Het onderzoek

Tussen april en december hebben 53 Antwerpenaren meegedaan aan het project ‘Bomen zijn cool’, schrijft de Gazet van Antwerpen. Hierbij werden diverse sensoren geplaatst aan bomen in hun tuin om de temperatuur te meten. Ook aan de gevel van hun woning werd de temperatuur gemeten. 

Het doel van dit initiatief was om wetenschappelijk vast te stellen hoe bomen in privétuinen voor verkoeling zorgen. De metingen vonden plaats door heel Antwerpen Uit de resultaten bleek dat op warme dagen de temperatuur onder de boom in de tuin 5 tot 10 graden lager is dan aan de voorgevel van de woning. Jaren terug werd dit ook al bewezen in Nederlands en Brits onderzoek.

Creëer halfschaduw 

Niet alleen een boom helpt bij het koeler maken van je tuin. Ook een pergola kan er door schaduw te creëren voor zorgen dat het klimaat in je tuin aangenamer wordt.  Nog beter: een pergola waar je een klimroos of een druivenplant overheen laat groeien. Naast dat het er mooi uitziet, is het volgens GGD Leefomgeving effectiever dan bijvoorbeeld een parasol of canvas doek. 

Vergroen je dak

Als je een plat dak op je huis of schuur hebt, dan kun je hier ook planten op kunnen laten groeien. Die houden een stuk minder warmte vast dan zwarte dakbedekking. Let op: je moet wel zeker weten of jouw dak het gewicht aankan. Vraag daarom altijd advies aan een specialist. 

Kies voor lichte kleuren

Gebruik lichte kleuren voor tuinmeubelen, paden en terrassen. Lichte kleuren houden namelijk minder warmte vast dan donkere kleuren.

Leg een vijver aan

Je kan ook een vijver of een fontein aanleggen. Dit draagt bij aan een koelere omgeving doordat het water verdampt en de lucht afkoelt. 

Tuinier verticaal

Heb je weinig ruimte, of wil je alle tegels per se houden? Denk dan aan verticaal tuinieren. Planten bieden een natuurlijke airconditioning. Daarnaast zorgen hangende en klimmende planten ervoor dat de muur niet te heet wordt en dat merk je ook binnen.