background branding

Zo zijn je houten tuinmeubelen weer klaar voor het mooie weer

64635632_l_normal_none (1).jpg

Eindelijk, weer om lekker in de tuin of op je balkon te zitten. Heb je houten tuinmeubilair? Die hebben in de winter veel voor de kiezen gehad, het hout is hier en daar verkleurd. Radar legt uit hoe je deze meubels schoonmaakt, zodat ze klaar zijn voor de zomer. 

Waarom verkleurt hout?

Hout reageert op zon, regen en temperatuur. Als het houten meubel, zoals een picknicktafel, het hele jaar buiten staat dan zet het uit, gaat het  krimpen en neemt het vocht op. Hierdoor kan het houten meubel verbuigen. Als je picknicktafel onder een boom staat, dan kunnen er algen en schimmels in het hout trekken. Waardoor het kan verkleuren, maar ook de zon heeft dit effect op hout. Dit komt door de UV-stralen van de zon; die maken dat het hout en grijze gloed krijgt.

Wat kun je hier allemaal aan doen?

Zijn je houten meubelen toe aan een opknapbeurt? Probeer ze eerst schoon te maken met een zachte borstel en een sopje van groene zeep en water. Een tuinmeubelreiniger werkt ook. Gebruik geen hogedrukreiniger, dit kan de natuurlijke waslaag van het hout beschadigen. Wrijf je schone meubel daarna in met een laag olie of beits. 

Hardnekkige vlekken?

Is je tuinmeubel niet schoon na een eenvoudige schoonmaakbeurt en zitten er nog steeds vlekken op? Dan kan het zijn dat er schimmel of algen dieper in het hout zijn getrokken. In dat geval kun je de verweerde tuinmeubelen schoonmaken met een harde borstel. Gebruik een houtreiniger om de vlekken er beter uit te krijgen. Zijn er hoeken en naden waar je net niet bij kunt? Gebruik dan een kwastje om goed in de kiertjes te komen.

Laat de houtreiniger inwerken zolang als nodig is, dit staat op de gebruiksaanwijzing. Hierna schrob je de houten tuinmeubelen schoon met een harde borstel. Spoel het meubel goed af met water en laat het 24 uur drogen. Blij met het resultaat? Dan kun je het inwrijven met olie of beits. 

Ernstige verweerde tuinmeubels

Niet tevreden met het resultaat en zijn er nog steeds vlekjes zichtbaar? Pak dan een stukje schuurpapier en ‘poets’ licht over de vlekjes heen. Bij grote verkleuringen en vlekken is het tijd voor zwaarder geschut: de schuurmachine. Schuur licht met de schuurmachine over het hout. Doe dit met de nerf mee, om nerfbeschadiging te voorkomen. 

Ook is het belangrijk om niet met de schuurmachine op één plek te blijven schuren, want zo krijg je een put in het hout. Na het schuren neem je het meubel af met een vochtig doekje en behandel je het met olie of beits.

Zo zijn je tuinmeubels klaar voor de zomer. 

Olie of beits?

De keuze tussen olie of beits verschilt per persoon. Olie dringt diep in het hout, zo komt de natuurlijke kleur van het hout naar boven. Beits dringt minder diep in het hout en beschermt daarmee het oppervlak en de minder diepliggende houtvezels Ook laat een glanzende laag achter en is beits meer vochtregulerend dan olie. Tegenwoordig lijken de werkingen van beits en houtolie meer op elkaar. 

Bron:  Flinders.n