Biologisch afbreekbaar plastic dat niet afbreekbaar blijkt: hoe kan dit?

Plasticbio.jpg

Op het Radar-forum kwam een vraag binnen over biologisch afbreekbare netten in graszoden. Het net zou binnen drie jaar afgebroken zijn, maar vijf jaar later ligt het nog in de tuin. Hoe kan dit?

Waarom zitten er netten in graszoden?

Als je nieuw gras in je tuin legt, zit hier vaak een plastic net onder. Deze netten zorgen voor extra stevigheid. Dankzij deze netten blijven de graszoden heel tijdens transport en blijft het gras beter liggen. Deze plastic netten zijn omstreden, vandaar dat er tegenwoordig ook biologisch afbreekbare versies op de markt zijn. 

Normale netten met toevoegingen

Zulke ‘biologisch afbreekbare’ netten zijn vaak normale plastic netten waar stoffen aan toe zijn gevoegd waardoor ze sneller uit elkaar vallen . Dat vertelt Karin Molenveld, chemisch technoloog en programmamanager Renwable plastics bij  Wageningen University and Research. “Hierdoor wordt het net gevoeliger voor uv-straling en oxidatie.” Onder zonlicht en warmte valt het dan uit elkaar.

“De werking van deze toevoegingen wordt vaak getest bij hele hoge temperaturen en veel uv-straling”, vervolgt Molenveld haar verhaal. “En als het in de grond zit, komt er al geen uv bij.” Dat kan verklaren waarom het net na jaren nog in de tuin te vinden is. 

Biologisch afbreekbaar is geen beschermde term

Biologisch afbreekbaar is volgens Molenveld dan ook niet echt een beschermde term. Het komt daarom wel eens voor dat producten als biologisch afbreekbaar in de markt worden gezet, terwijl ze niet afbreken. 

“Als je iets biologisch afbreekbaar noemt, zou het duidelijk moeten zijn onder welke omstandigheden en in welke tijd een product afbreekt. Dat is best een worsteling. Je hebt namelijk te maken met een hoop omgevingsverschillen.” 

Afbreekbaarheid is afhankelijk van heel veel factoren

Hoe lang iets erover doet om af te breken, is dan ook afhankelijk van heel veel verschillende factoren. “Wat in water afbreekt hoeft niet in de zon of in de grond af te breken”, vult Gadi Rothenberg, scheikundige aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan. “Het is heel erg afhankelijk van de stof zelf, de samenstelling van het product en de omgeving. Denk bijvoorbeeld ook aan hoe dik het materiaal is.”

Al deze factoren maken het lastig om de afbreekbaarheid te testen. Je moet daarvoor de precieze omstandigheden waarin het product terechtkomt weten. En jouw tuin kan qua vochtigheid en hoeveelheid zon al flink verschillen van de tuin van iemand anders. 

“Dat producten er langer over doen om af te breken dan beloofd, wil ook niet zeggen dat ze helemaal niet afbreken”, vertelt Molenveld. Al stelt ze hier bij de biologisch afbreekbare netten wel haar vraagtekens bij.

Bronnen: Karin Molenveld, Gadi Rothenberg