Veel gemeenten houden vast aan de rubberkorrel, ondanks potentiële vervuiling

4aprilrubberkorrels.jpg

Veel gemeenten hebben nog steeds rubberkorrels op kunstgrasvelden, ondanks de risico’s voor het milieu. Van de 175 participerende gemeenten met ten minste één sportveld met rubbergranulaat, zeggen 93 geen rubberkorrels meer te gebruiken. Zij kiezen voor andere opties, zoals kunstgras met kurk of met kunststofkorrels, zegt EenVandaag. 

68 gemeenten hebben het beleid nog niet aangepast en vinden het ook niet nodig, omdat de rubberkorrels nog niet verboden zijn en die voor hen de beste optie zijn. Ze zijn relatief goedkoop en lijken het meeste op voetballen op echt gras. In de afgelopen vier jaar zijn er in 66 gemeenten nog meer velden met rubbergranulaat aangelegd, dus na de waarschuwing voor het milieu.  

Rubbergranulaat kan water vervuilen

Stichting Kom Van Dat Gras Af zegt dat er is aangetoond dat schadelijke stoffen, zoals kobalt, zink en minerale olie uit de rubberkorrels lekken en vervolgens het milieu schade berokkenen. Het RIVM onderzocht in 2018 tien velden, waarna bleek dat het rubbergranulaat tot vervuiling van bodem- en oppervlaktewater kan leiden.

Volgens EenVandaag gaven 36 van de 175 gemeenten aan de mogelijke verontreiniging door rubberkorrels op de velden duidelijk in de beeld te hebben. Van die 36 zeggen 24 vervuiling gevonden te hebben. Verschillende gemeenten zijn nu bezig met saneren, andere zeggen dat nog te willen doen. 

'Rubberkorrels tegengehouden door bijvoorbeeld kantplanken'

Kom Van Dat Gras Af vindt het nog niet genoeg: de gemeenten moeten beter onderzoek verrichten naar de mogelijke vervuiling. Gemeenten wijzen erop dat te doen door bijvoorbeeld kantplanken; hierdoor blijven de rubberkorrels zoveel mogelijk op het veld. Ook worden schoonloopmatten en uitlooproosters gebruikt. De stichting noemt het slechts ‘lapmiddelen’. 

Kom Van Dat Gras Af spande een zaak aan tegen de gemeente Tilburg. Advocaat Rogier Hörchner verwacht dat winst zo goed als zeker het einde is voor de rubberkorrels. De Europese Commissie denkt na over het uitbannen van microplastics, wat ook het einde van de rubberkorrels zou kunnen betekenen. 

'Juist duurzaam: versleten autobanden krijgen nieuwe bestemming'

De inzamelaars en verwerkers van autobanden en leveranciers van kunstgrasvelden met het rubbergranulaat zeggen dat het juist duurzaam is: met één gevuld veld krijgen 24.000 versleten autobanden een nieuwe bestemming. 

Bron: EenVandaag