Bewegen beter tegen rugpijn dan pillen

wandel_780.jpg

Ouderen met rugklachten slikken te veel pijnstillers die nauwelijks helpen om de pijn te verminderen. Bewegen is beter, blijkt uit onderzoek, schrijft het AD.

Bijna driekwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnstillers. Van hen gebruikt bijna de helft paracetamol en meer dan de helft ontstekingsremmers als ibuprofen en diclofenac. Maar ook zwaardere middelen als tramadol en morfine worden gebruikt op voorschrift van de dokter.

Bijwerkingen

De middelen helpen nauwelijks en kunnen nare bijwerkingen geven, zoals maagklachten en zelfs hartfalen, stelt onderzoeker Wendy Enthoven, die promoveert bij het Erasmus MC in Rotterdam. Volgens haar is blijven bewegen beter, ook als dit moeizaam gaat. 'Veel ouderen zijn bang iets te forceren, maar uit de praktijk blijkt dat dit niet gebeurt en dat rugpijn meestal vanzelf weer overgaat.'

Rugpijn komt in Nederland het meeste voor tussen de 45 en 64 jaar. Ouderen hebben meer kans op bijwerkingen van pijnstillers, doordat zij vaak ook andere ziekten hebben of andere medicijnen gebruiken.

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad