Bewoners in Utrecht gedwongen van het gas af

160305222_l.jpg

Als eerste gemeente gaat Utrecht bewoners gedwongen van het aardgas afsluiten. Volgens het stadsbestuur en woningbouwcorporatie Mitros is het noodzakelijk om vaart te maken met de energietransitie en geldverspilling aan het vernieuwen van gasleidingen te voorkomen, meldt de Volkskrant.

Het gedwongen afsluiten van het gas ligt politiek gevoelig. 'Dit is een einde aan de vrijblijvendheid en het voorland van hoe we het in Nederland gaan doen', aldus wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks). 'Het gaat hier om een in omvang bescheiden project. Maar voor het eerst zegt een gemeente: het gas gaat eruit.' Vandaag stemt de gemeenteraad erover.

92 procent voor gasvrij

Het betreft 320 huurwoningen in de wijk Overvecht-Noord. De bewoners gebruiken alleen gas om op te koken. Tijdens een raadpleging stemde 92 procent voor overstappen op elektrisch koken; 5 procent is tegen en 3 procent onthield zich van stemming.

Aardgasvrije wijken

Andere gemeenten proberen bepaalde wijken ook aardgasvrij te maken. In het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) doen 66 gemeenten in Nederland mee met de proeftuinen voor aardgasvrije wijken. In de proeftuinen maken gemeenten woningen en andere gebouwen aardgasvrij of klaar om later snel aardgasvrij te worden.