background branding

Bezoekers voor veel minder laten parkeren? Zo vraag je een vergunning aan!

parkeervergunning site.jpg

Woon jij in het centrum van een drukke stad in Nederland met een torenhoge parkeerprijs voor de deur? Dan biedt een bezoekersvergunning voor het parkeren een fijne uitkomst. Wist jij al dat je jouw gasten met een flinke korting of zelfs helemaal gratis in jouw buurt kunt laten parkeren? Zo vraag je deze vergunning aan. 

In de centra van de drukke steden in Nederland lopen de parkeerkosten hoog op, maar gelukkig hoeven je vrienden en familie er niet langer onder te lijden dat jij per se in de stad wil wonen. 

Per woonadres kun je namelijk één bezoekersvergunning aanvragen, waarmee je vervolgens verschillende gasten tegen gereduceerd tarief kunt laten parkeren. In grotere steden kies je hier een bepaald aantal kentekens voor uit en in de kleinere steden koop je per jaar meestal vaste uren af. 

Stappenplan aanvragen bezoekersvergunning

Zo vraag je een bezoekersvergunning aan: 

 1. Ga naar de site van de gemeente waarin je woont of typ simpelweg op internet in ‘parkeervergunning bezoekers’ + ‘de gemeente waarin je woont, bijvoorbeeld: Rotterdam’
 2. Indien je de zoekterm ‘parkeervergunning’ al hebt ingevoerd, zul je automatisch terechtkomen op de site van de gemeente waarop je deze vergunning kunt aanvragen. Zit je op de site van je gemeente, typ dan in de zoekbalk 'parkeervergunning bezoekers' in, waardoor je op de juiste pagina komt. Een grote knop met ‘vergunning aanvragen’ verschijnt. Klik hierop.
 3. Log in met je DigiD, zodat de gemeente ziet wie je bent en waar je woont, dus welke parkeerplekken voor jouw adres in aanmerking komen. 
 4. Vul ook de eventueel andere ontbrekende informatie in en verstuur de aanvraag!

Dit gebeurt er na de aanvraag

Nu is het, afhankelijk van de gemeente waarin je woont, even afwachten op een goedkeuring. Veel gemeentes hebben een werkdag nodig om je gegevens te verwerken. In Amsterdam duurt dit echter achttien werkdagen. Nadat al je gegevens zijn gecheckt en goedgekeurd, kun je met een verkregen pincode inloggen op je account van de gemeentesite en een vast bedrag betalen of een saldo invoeren. 

Wanneer je bezoek vervolgens langskomt, kun je het kenteken van de auto vaak aanmelden via een gemeente-app, via de site van de gemeente of via de telefoon. Aangezien de precieze werkwijzen per stad nogal kunnen verschillen, behandelen we hieronder een aantal  grote steden. 

Overzicht parkeergeld verschillende gemeenten

 • Amsterdam Niet geheel onverwachts, maar in Amsterdam is het plaatje het meest ingewikkeld. Hier gelden namelijk verschillende regels per stadsdeel. In sommige stadsdelen kun je bezoek gratis laten parkeren voor een maximaal aantal uren per kwartaal, in stadsdelen als Oost, Noord, West en Zuid krijgen bezoekers 65 procent korting en in het Centrum kan een gast 35 procent korting krijgen. Maargoed, op €7.50 per uur is dat toch weer €2.63.  Kijk dus goed de regels van jouw stadsdeel na. Op de meeste plekken zul je een bepaald aantal kentekens moeten uitkiezen die vervolgens in jouw buurt van de korting kunnen genieten, dus is het van belang om deze goed in te voeren.   
 • Rotterdam In Rotterdam kun je voor maximaal vijfhonderd uur per jaar bezoekers bij je adres laten parkeren. De kosten hiervan zijn overal €0.10 per 10 minuten, ofwel €0.60 per uur. Deze gemaakte kosten worden iedere drie maanden afgeschreven. Wanneer je gasten er zijn, meld je hun auto met je eerder verkregen contractnummer en pincode aan via de Rotterdam Bezoekers Parkeren-app. Heb je de app niet, dan kan je dit ook via de site of telefonisch doen.   
 • Den Haag In Den Haag krijg je na je aanvraag een aantal parkeeruren voor bezoekers die een jaar geldig zijn. Indien deze na een tijdje op zijn, kun je zelf nog extra uren bijkopen voor een lager tarief dan het normale parkeertarief. Je koopt namelijk vijftig uur voor €50, ofwel €1 per uur.  Deze uren kun je slechts een keer per jaar bijkopen en zullen altijd vijftig uur zijn, niet meer of minder. In MijnDenHaag koop je dit extra parkeertegoed.   
 • Utrecht In Utrecht krijgen de bezoekers overal in de stad 50% korting op het normale parkeertarief dat geldt op de plek in de stad waar je woont. Per kwartaal krijg je zeventig uren om bezoek te laten parkeren. Na het aanvragen van de vergunning krijg je een inlogcode en wachtwoord, waarmee je via het parkeerautomaat in de buurt de kortingscode aan kunt zetten. Dit werkt dus anders dan in de meeste steden, waar je de korting en het gehele bedrag vaak online regelt.   
 • Eindhoven In Eindhoven gelden twee verschillende regels: voor parkeervergunninghouders (E9-gebied) en voor bewoners van betaald parkeren gebieden. De mensen die in een E9-gebied wonen kunnen via het P-loket een bezoekersvergunning aanvragen. Per keer mag slechts een bezoeker parkeren, maar er is geen limiet aan het aantal bezoekersparkeeruren.  In het betaald parkeren gebied kunnen bezoekers tegen een gereduceerd tarief parkeren. Dit kost €0.20 per uur. Nadat de vergunning is aangevraagd kunnen mensen via de aangegeven site inloggen en een saldo op hun account zetten. Hiervoor geldt dat per kwartaal maximaal 200 bezoekersuren gelden. Dit kost dus maximaal €40.   
 • Groningen In Groningen krijg je op een bezoekersvergunning een vast aantal uren per week beschikbaar waarin je bezoek kunt laten parkeren. Een bezoekersvergunning kun je niet afnemen wanneer je in de binnenstad van Groningen woont, maar wel in de zogenaamde schillen daarbuiten.  Woon je in de zogenaamde tweede schil, dan kost het je €73,68 per jaar en in de derde schil €49,92, waar dus een vast aantal parkeeruren per week tegenover staat. Het aantal gratis parkeeruren voor bezoekers verschilt van minimaal 16 tot maximaal 25 uur per week. Heb je niet genoeg uren? Dan kun je ook nog een extra, tijdelijke bezoekersvergunning aanvragen.   
 • Breda In Breda is het mogelijk om zowel een bezoekersvergunning voor de straat als voor de garage aan te vragen. Voor de straat in je buurt vraag je een vergunning aan via het P-Loket, waarna je geld kan storten op je account in 2Park. Met het tegoed op je account betaal je vervolgens voor je bezoekers. Per maand kun je maximaal €10 aan dit tegoed toevoegen.  Het tarief voor dit parkeren is €0.25 per uur, waarmee je dus per maand maximaal 40 uur bezoekers kunt laten parkeren. In Breda kunnen wel meerdere kentekens per keer aangemeld worden en er is geen maximum parkeertijd. Voor het parkeren in een parkeergarage dien je via het P-Loket (goedkopere) uitrijkaarten te bestellen, waarvan je er per jaar maximaal 24 kunt bestellen. 

Parkeervergunningen in de rest van het land

Stond jouw stad hier niet tussen? Kijk dan even op de site van jouw gemeente voor de precieze details van het parkeren voor bezoekers. Aangezien iedere stad net wat andere regels heeft, is het sowieso aan te bevelen om zelf nog goed de site van jouw gemeente door te lezen.