Bieden zonder voorbehoud van financiering: hoe verstandig is dat?

Zonder Voorbehoud

Een bod uitbrengen op een huis kan met of zonder voorbehoud van financiering. Steeds meer kopers laten dit voorbehoud schieten, om meer kans te maken op de woning. Vergroot je hiermee jouw kans echt? En wat zijn de risico’s? 

Wat is voorbehoud van financiering?

In een koopcontract wordt bijna altijd voorbehoud van financiering opgenomen. Dit is een ontbindende voorwaarde waarmee je kosteloos onder de aankoop van het huis uit kunt als je de financiering toch niet rond kunt krijgen. 

Als je een huis koopt zonder voorbehoud van financiering, kun je in principe niet onder de koop uit. Lukt het je toch niet om de financiering rond te krijgen? Dan betaal je een boete aan de verkoper. Vaak is deze boete 10 procent van de koopsom van het huis. 

Waarom zou je zonder voorbehoud bieden?

De verkoper van een woning heeft meer zekerheid als hij kiest voor een bod zonder voorbehoud. De verkoop van het huis is hiermee namelijk zo goed als gegarandeerd en als het toch niet doorgaat krijgt de verkoper 10 procent van de aankoopsom. 

Volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH) kan dit je wel degelijk een streepje voor geven op de huidige woningmarkt. “Het is niet overal in het land nodig, maar in de Randstad zou het wel degelijk kunnen helpen.” 

Hij legt uit dat een verkoper namelijk ook vaak koper is: diegene verkoopt zijn huis en is tegelijkertijd op zoek naar een nieuwe woning. En dan komt zekerheid goed van pas. “De verkoper heeft het geld uit de verkoop namelijk nodig voor het kopen van een nieuw huis. Als de koper de financiering niet rond krijgt, zit de verkoper zelf ook met een groot probleem.” 

Bieden zonder voorbehoud niet zonder risico’s

Toch brengt het bieden zonder voorbehoud van financiering ook behoorlijk wat risico's met zich mee. Want hoewel je van tevoren vrij nauwkeurig kunt (laten) berekenen hoeveel geld je zou kunnen lenen bij de bank, weet je vooraf niet op welk bedrag de woning getaxeerd wordt. De taxatie wordt namelijk pas na het tekenen van de koopovereenkomst uitgevoerd.

Dit vormt een risico, omdat je hypotheek maximaal 100 procent van de taxatiewaarde van de woning mag zijn. Op het moment dat je jouw bod uitbrengt, is dus nog niet duidelijk hoe hoog je hypotheek daadwerkelijk kan zijn en hoeveel eigen geld je in moet leggen. 

Blijkt achteraf dat je niet genoeg eigen geld hebt en je de financiering toch niet rond krijgt? Dan betaal je een boete van 10 procent van de aankoopsom. 

Meer over