Biedt je reisverzekering ook dekking in Nederland?

vakantie_in_Nederland.jpg

Veel mensen hebben een doorlopende reisverzekering. Maar kun je die eigenlijk gebruiken bij schade, verlies of diefstal van spullen als je in Nederland bent? Radar zoekt het voor je uit. 

Alleen dekking bij een geboekte overnachting

Met het prachtige zomerweer trekken veel mensen eropuit in eigen land, voor een weekje, een weekendje of gewoon voor een dagje? “Hier ligt meteen het verschil”, legt Bas Knopperts van vergelijkingssite Independer uit.

“De reisverzekering, die veel mensen afsluiten voor het buitenland, biedt ook gewoon dekking in Nederland. De voorwaarde is wel dat je minimaal één overnachting hebt geboekt. Pas dan beschouwt de verzekeraar het als een reis.”

Dus laat je op een festival je telefoon kapot vallen en ga je ‘s nachts weer naar huis? Dan heb je geen recht op vergoeding vanuit de reisverzekering. Maar had je een hotelletje dan kun je je schade wel claimen.

Let op het verzekerde bedrag

Knopperts geeft nog een belangrijke tip voor als je een reisverzekering afsluit. Namelijk: let op het verzekerde bedrag. “Mensen staren zich vaak blind op de totale bagagedekking, die bijvoorbeeld maximaal 1.500 euro is. Lang niet iedereen beseft dat verzekeraars maximale verzekerde bedragen hanteren voor specifieke ‘productrubrieken’, zoals fietsen, camera's of telefoons.”

Knopperts waarschuwt dat het verzekerd bedrag voor je nieuwe iPhone van 1.000 euro, of je e-bike van 2.000 euro, bij sommige reisverzekeringen maar een paar honderd euro is. 

Hij adviseert daarom een reisverzekering te zoeken met de beste dekking voor spullen die voor jou relevant zijn. “De duurste verzekeringen bieden hierbij niet per se de beste dekkingen.”

Wel dekking bij een dagje naar het buitenland

Opmerkelijk genoeg is je reisverzekering wel direct actief wanneer je de grens overgaat. Zelfs als je op dezelfde dag weer terugkeert, kun je een claim indienen bij de reisverzekering als er iets gebeurt met je spullen.

Reisverzekering afsluiten voor een vakantie in Nederland

Als je nu op vakantie gaat in Nederland en je hebt geen reisverzekering, is het dan verstandig om er een af te sluiten? Knopperts: “Als het gaat om de dekking voor je spullen, is het verstandig om eerst de voorwaarden van je inboedelverzekering (als je die hebt) goed te bekijken. Als jouw inboedelverzekering namelijk ook buitenshuisdekking heeft, zoals de naam al zegt, zijn je spullen altijd verzekerd buiten je huis, zelfs als je even snel naar de supermarkt gaat.

In dat geval hoef je geen aparte reisverzekering af te sluiten. “Maar let ook bij de inboedelverzekering op de productrubrieken, zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf.”’