background branding

Bijna duizend zorgmedewerkers op rand van ontslag vanwege long covid

18042022-helden-zorg-ontslagen.jpg

Voor bijna duizend zorgmedewerkers dreigt op korte termijn ontslag omdat ze inmiddels twee jaar ziek thuiszitten als gevolg van corona. Dat blijkt uit een inventarisatie van FNV. 'Het applaus voor zorgmedewerkers is veranderd in een klap in het gezicht', schrijft het AD.

Bij een meldpunt dat FNV eind december oprichtte, hebben zich inmiddels 4500 zorgverleners met long covid gemeld. Bijna de helft van hen is langer dan een jaar ziek en heeft 30 procent salaris moeten inleveren. 973 medewerkers zitten zelfs al (bijna) twee jaar ziek thuis wegens langdurige klachten na corona. Twee jaar is een kritieke grens: dan vervalt de ontslagbescherming en mag een zieke medewerker worden ontslagen.

Het applaus is veranderd in een klap in het gezicht
FNV

De Tweede Kamer spreekt dinsdag met het kabinet over een personeelskostensubsidie voor werkgevers die zorgmedewerkers met long covid langer in dienst willen houden. Zij zouden zo tot zes maanden langer de tijd krijgen om te revalideren en te re-integreren. 'Dat loket gaat op z’n vroegst in juni open. Dus voor een grote groep komt de regeling sowieso te laat', stelt een woordvoerder van FNV.

'Zorghelden' met long covid moeten geholpen worden

Met een petitie roept de vakbond de overheid op om de 'zorghelden' met long covid te helpen. 'Amper twee jaar later is het applaus veranderd in een klap in het gezicht. Het gros van de mensen die zich bij ons melden, heeft al hoge kosten gemaakt. Denk aan revalidatiebehandelingen die niet worden vergoed, eigen risico dat ze kwijt zijn en salaris dat ze moeten inleveren.'

Vanwege grote personeelstekorten hopen ook werkgevers in de zorg dat er snel een oplossing komt. Ze zijn erbij gebaat om mensen in dienst te houden, zegt een woordvoerder van de vereniging van ziekenhuizen (NVZ). 'Als er uitzicht is op herstel,' aldus een woordvoerder van de koepel van zorgorganisaties (ActiZ), 'treffen zij regelingen om medewerkers langer in dienst te houden tegen 70 procent van hun loon.' Twee jaar ziekte wordt door veel organisaties niet als harde grens voor ontslag gezien.

Eerder dit jaar besprak Radar de gevolgen van long covid al in de uitzending. De eerste groep verloor in maart hun baan al. 

Bron: AD