Bijstand mag lager bij verdelen woonkosten

geld.jpg

Wie in de bijstand zit en een woning deelt met een of meer andere volwassenen, wordt gekort op de uitkering. Deze zogenoemde kostendelersnorm in de bijstandswet, die op 1 januari 2015 van kracht werd, is toegestaan. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep dinsdag laten weten.

De Raad is de hoogste rechter op het gebied van onder meer pensioenrecht en het sociale bestuursrecht.

Reden is volgens de raad dat woonkosten door bewoners kunnen worden gedeeld. Nieuw element in de wet is dat het bedrag dat gekort wordt, hoger wordt als er meer medebewoners zijn. Hoe meer het er zijn, hoe lager de bijstandsuitkering uitpakt.

Verlaging van uitkering

De raad deed dinsdag uitspraak over de toepassing van de kostendelersnorm in dertien gevallen. 'Met de verlaging blijft volgens de wetgever de vangnetfunctie van de bijstand gewaarborgd, blijft het lonend om te werken en wordt een bijdrage geleverd om de schatkist van de overheid op orde te brengen.' Ook bijstandsgerechtigden die een woning delen omdat ze mantelzorg geven of ontvangen, krijgen met de verlaging van de uitkering te maken.

Vorige maand maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) bekend dat een uitzondering zal worden gemaakt voor gepensioneerden met een onvolledige AOW die een beroep doen op aanvullende bijstand voor ouderen (AIO). Voor deze groep ouderen trekt het kabinet extra geld uit.Meer informatie over de kostendelersnorm op de site van de Rijksoverheid.

Bron: ANP