background branding

Bio-boeren nemen afstand van gebruik koper

aardappel2.jpg

Telers van biologische aardappels zijn tegen het gebruik van koper als bestrijdingsmiddel. Dat laat brancheorganisatie Bionext woensdag weten.

Een dag eerder was gebleken dat sommige boeren het niet zo nauw nemen met de regels en koper gebruiken tegen de schimmelziekte phytophtora.

Volgens Bionext is het gebruik van hoge doseringen koper schadelijk voor het milieu en daarom verboden in Nederland. Het mag wel in lage doseringen worden gebruikt als bladbemestingsmiddel. Controleorganisatie Skal, die toeziet op biologische teelt in Nederland, liet dinsdag weten dat telers misbruik maken van die uitzondering.

Moeilijker te verkopen

Bionext probeert nieuwe aardappelrassen die niet vatbaar zijn voor de ziekte te promoten, maar die zijn nog niet erg populair, zegt woordvoerster Miriam van Bree. 'Ze zien er net iets anders uit dat consumenten gewend zijn en dat is moeilijker te verkopen.

Geen chemische bestrijdingsmiddelen

Aardappeltelers hebben dit jaar veel last van phytophtora. Bij biologische teelt mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Biologische telers kunnen alleen maar de aangetaste bladeren wegbranden en zien door de ziekte hun oogst soms tot wel de helft afnemen.

Volgens supermarktkoepelorganisatie CBL houden winkeliers naar aanleiding van de ophef over kopergebruik uit voorzorg de hoeveelheid koperresten op aardappelen extra in de gaten. Dinsdag liet Albert Heijn ook al weten extra het oog te houden op kopersporen.

Bron: ANP