background branding

Telers spuiten koper op bio-aardappelen

csm_aardappel_66b19137ab.jpg

Aardappelboeren gebruiken koper als bestrijdingsmiddel op biologische aardappelen.

Dat bevestigt controle-organisatie Skal, die toeziet op biologische teelt in Nederland, na berichtgeving van vakblad Boerderij.

Sinds 2000 verboden

Koperoxichloride, zoals de stof voluit heet, is giftig en schadelijk voor het milieu en mag sinds 2000 niet meer worden gebruikt als bestrijdingsmiddel. Wel mag het middel nog in zeer beperkte doseringen worden gebruikt als bladmeststof. Boeren maken volgens Skal misbruik van die uitzondering door koper in verhoogde doseringen heimelijk als bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Boeren hebben dit jaar buitengewoon veel last van aardappelziekte phytophthora. Dat is voor Skal geen excuus om koper in te zetten. Het gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel past volgens de organisatie niet bij de uitgangspunten van de biologische sector en het kan leiden tot imagoschade bij de consument.

Geen handhaving

De VVD heeft Kamervragen gesteld over het gebruik van koper in de sector. De partij wil van de staatssecretarissen Martijn van Dam (Economische Zaken) en Sharon Dijksma (Milieu) weten wat ze ervan vinden dat Skal zegt niet te kunnen handhaven omdat eventuele overtredingen niet juridisch aan te tonen zouden zijn. Kamerlid Helma Lodders vraagt zich ook af of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet kan ingrijpen.

Albert Heijn gaat controles uitvoeren

Albert Heijn laat de komende tijd controles uitvoeren om na te gaan of bio-aardappelen koperresten bevatten, maar gaat niet over tot andere preventieve maatregelen. 'We kennen onze telers en die houden zich aan de wet, maar er is nu een roep om strengere controles. Mocht blijken dat er toch iets aan de hand is, dan nemen we vervolgstappen', zegt een woordvoerder. Branchegenoot Jumbo wilde niet direct reageren.

Bron: ANP