Wat zit er in de frietjes van McDonald's?

Dat er in de frietjes van McDonald's aardappel zit, verbaast je vast niet. Maar wist je dat de fastfoodketen er nog dertien andere ingrediënten in verwerkt? Dat ontdekte het Amerikaanse programma Mythbusters.

De volgende keer dat je geniet van die Franse Frietjes, bedenk dan dat er ook dimethylpolysiloxane (E900) in zit: een siliconensoort dat ook wordt gebruikt in borstimplantaten, speelgoedblubber, haarconditioners en andere cosmetica. Het goedje wordt gebruikt zodat het frietvet niet schuimt.

Chemische stof

In de frietjes vind je ook de op petroleum gebaseerde chemische stof tert-butylhydrochinon. Met dit stofje blijft de patat langer houdbaar en deze verkleurt niet. Nadat de friet is gesneden, wordt deze besprenkeld met een mix van:

  • de natuurlijke suiker dextrose: hierdoor krijgen de frietjes een goudgele kleur;
  • bakpoeder: om te voorkomen dat de patat grijs kleurt;
  • koolzaadolie, sojaolie en maisolie;
  • natuurlijke rundvleesaroma's;
  • gehydrolyseerde tarwe;
  • gehydrolyseerde melk;
  • gehydrolyseerde soja;
  • citroenzuur;
  • zout: klanten kunnen overigens ook frietjes zonder zout bestellen.

19 bestanddelen

McDonald's bakt de frietjes twee keer voor ze geserveerd worden. Vijf van de ingrediënten worden bij beide bakbeurten gebruikt. Mythbusters spreekt dan ook van 19 bestanddelen.

Update: Reactie McDonald's Nederland

McDonald's Nederland laat weten dat niet alle ingrediënten die in de Verenigde Staten worden gebruikt bij de bereiding van friet ook in de Nederlandse patat worden verwerkt.

'De ingrediënten die in Europa worden gebruikt, verschillen van de ingrediënten in andere delen van de wereld zoals de Verenigde Staten.

De Franse Frietjes bevatten 5 ingrediënten:

  • aardappel (innovator) 
  • frituurolie
  • dextrose (een natuurlijk suiker)
  • bakpoeder
  • zout

Proceshulpstoffen

  • Een zeer kleine hoeveelheid E900 (0,00001%), een ingrediënt dat doorgaans in de voedselindustrie in frituurolie wordt gebruikt om het schuimen van de olie tegen te gaan bij het frituren van producten in restaurants.
  • Een zeer kleine hoeveelheid citroenzuur (0,00015%)

De Franse Frietjes die in Nederland worden verkocht, worden gebakken in een 100% plantaardige frituurolie (een combinatie van zonnebloem- en raapzaadolie) en voldoen in alle opzichten aan de kwaliteitseisen die onze gasten van ons mogen verwachten.'

Bron: AD