'Helft airfryers onder de maat'

airfryers.jpg

Met airfryers, een 'gezond' alternatief voor de traditionele frituurpan, blijkt veel mis. De helft van de 22 geteste heteluchtfriteuses scoort lager dan een zes.

Dat meldt de Consumentenbond vrijdag op basis van eigen onderzoek. De bond beoordeelde het bakresultaat bij gewone diepvriesfriet, bij ovenfriet en bij kroketten. Ook het energieverbruik, gebruiksgemak en de oppervlaktetemperaturen telden mee.

Opmerkelijke score Princess

Twee airfryers van het merk Princess kwamen als slechtst uit de bus en kregen zware onvoldoendes. Bij de een werkte de temperatuursensor niet goed, waardoor er kortsluiting ontstond. Bij de ander werd de deksel veel te heet tijdens het frituren, bijna 100 graden. De heteluchtfriteuses van Philips en Tristar kwamen als beste uit de bus. De Consumentenbond vergeleek ook de speciale airfryerfrites van Aviko met de ovenfriet van Aviko. De airfryer frites blijken ruim drie keer zoveel zout te bevatten als de ovenfrites.

Reactie Princess

Een woordvoerder van Princess stelt in een reactie dat alle producten van het bedrijf voldoen aan alle veiligheidseisen. Het bedrijf zegt in overleg te zijn met de Consumentenbond over de uitkomsten van het onderzoek. Volgens de zegsman kwam een van de airfryers van Princess, die nu als slechtste uit de test komt bij de Consumentenbond, in een eerder onderzoek bij Radar als beste uit de test.

Bron: ANP