Airfryers

Frituren zonder vet. Tot voor kort was het een teleshopping-illusie, maar nu zijn gerenommeerde merken als Tefal en Philips ingestapt op de markt van luchtfriteuses. Moeten snackbareigenaren zich zorgen gaan maken? Radar test de 4 meest verkochte airfryers op smaak én op vetgehalte. Welke airfryer komt het best uit de bus?

Radar test de Tefal Actifry van €129,- en de Philips van €189,- maar ook we de goedkopere Princess Digital aerofryer van €99,- en de budgetversie van Watshome, de Multifryer van €59,99.

In deze vier gangbare modellen bereiden we een identieke portie Oma's smulfriet van Aviko. We vergelijken het resultaat met dezelfde friet bereid in de oven, en een portie gebakken in frituurvet.

Blind beoordelen

Het testpanel bestaat uit drie gerenommeerde frietkenners:

Karin Smit, docent koken aan de Hotelschool van het ROC Amsterdam

Roderick Heijning, eigenaar van de Frietwinkel Utrecht, winnaar van de AD friettest 2015

Ubel Zuiderveld, foodservice watcher, samensteller van het Nationale SnackHandboek

Het panel krijgt blind zes porties patat zonder zout en mayonaise geserveerd en beoordelen die op kleur, smaak en krokantheid.

Vetgehalte en bereidingstijd

Om het verschil in vetgehalte te meten, brengen we de zes porties naar de laboratoriumklas van de Hogeschool Rotterdam. De porties friet uit de airfryers ontlopen elkaar nauwelijks in vetgehalte. De gefrituurde patat is duidelijk het vetst.

Ook de bereidingstijd wordt bijgehouden. dit is hoe lang de airfryers doen over het eetklaar maken van een portie patat van 300 gram:

Princess: 5 minuten voorverwarmen + 20 minuten op 200 graden luchtfrituren

Tefal: 30-32 minuten luchtfrituren

Watshome: 3 minuten voorverwarmen en 20 minuten luchtfrituren op 220

Philips: automatisch voorverwarmen + 13 minuten luchtfrituren op 200 graden

De uitslag

Op een gedeelde eerste plaats eindigen Princess en Watshome, de twee goedkoopste Airfryers. Zij kregen van panel allebei gemiddeld een 6. Op de derde plaats komt de Philips, de duurste, met een gemiddeld eindcijfer van 5,3. Als laatste eindigt de Tefal met een 4,5.

De cijfers nog eens op een rijtje (klik voor een vergroting):

Lees de reacties van de fabrikanten:Reactie PhilipsReactie WatshomeReactie Princess

Forumreacties

19
  • Door Radar

Frituren zonder vet. Moeten snackbareigenaren zich zorgen gaan maken? Radar test de 4 meest verkochte airfryers op smaak én op vetgehalte. Welke luchtfriteuse komt het best uit de bus? Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/28-03-2016/airfryers/ Maandag in Radar, 20:20 uur (iets vroeger dan normaal!) op NPO 1

  • Door MauHe

Ik heb gewoon eentje van de LIdl van 70 euro (Philips-systeem). Doet het prima. Ik wil geen vett(ig)e frituurpan meer. Wel eventjes letten of de (diepvries)frites en snacks ervoor geschikt zijn, anders zijn ze niet lekker. Ik gebruik zelf diepvriesfrites van de Aviko, krijg je het beste resultaat. Maar de "test" was inderdaad niet best. Het zei meer over de frites dan over de apparaten. Op een gegeven moment lieten ze een willekeurige mevrouw proeven en die vond de frites lekker, waarna de "testers" dit een beetje besmuikt diskwalificeerden. Terwijl die vrouw juist de doelgroep is en de gemiddelde smaak vertegenwoordigt. Ook werd niks gezegd over het verschil tussen de systemen van Philips en Tefal, want die werken heel anders. In de Tefal kun je bijvoorbeeld ook niet zonder meer kroketten maken door die ronddraaiende arm. Hier had veel meer in gezeten. Volgende keer beter (en uitgebreider)...?

  • Door Willemzelf

Dure airfryer ? Gebakken lucht ! Zo'n airfryer met een ronde glazen deksel doet hetzelfde voor 160 euro minder dan de Philips ! Broodje bakken en kippie braden gaat prima ! Bovendien heb je meer ruimte dan de gebruikelijke dure airfryers. In zo'n dure Philips kun je echt niet 6 pistolet broodjes tegelijk bakken. Zo'n ronde airfryer met glazen deksel koop je al voor 3 tientjes ! En niet te vergeten : alle artikelen die bedoeld zijn voor oven of airfryer kosten het dubbele.